Nietoperze szykują się do hibernacji


Nietoperze szykują się do hibernacji: artykuł nr 1421

2005-10-26 00:25:44 Zoologia

Po pierwszych przymrozkach już kilkanaście tysięcy nietoperzy zleciało do Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego (MRU) w Lubuskiem. Poniemieckie fortyfikacje należą do największych zimowisk tych zwierząt w Europie Środkowej. Najwięcej jest nocków dużych i rudych - informuje Władysław Kwela ze stacji chiropterologicznej w Nietoperku.
Przyrodnicy apelują o nieniepokojenie nietoperzy podczas hibernacji. W tym okresie ssaki te wykorzystują zgromadzone wcześniej zapasy tłuszczu, a gwałtowne przebudzenie powoduje utratę dużej ilości życiodajnej dla nich energii.

„Część nietoperzy jeszcze jest aktywna. Podczas ciepłych wieczorów wylatuje z bunkrów, uzupełniając zapasy tłuszczu. Wraz z ochłodzeniem będą jednak robić to coraz rzadziej, by w końcu zejść w głębokie partie fortyfikacji i tam czekać wiosny. Jak co roku, jako ostatnie przylecą zimnolubne mopki” – mówi Kwela.

O tym, że MRU pod względem ochrony nietoperzy jest miejscem szczególnym, świadczy nie tylko ich liczebność, ale i odległości, jakie pokonują, by tam dotrzeć. Badania wykazały, że niektóre z nich pokonują nawet do 180 km, aby hibernować w tych podziemiach.

Międzyrzecki Rejon Umocniony to zespół poniemieckich fortyfikacji, składający się z wielokilometrowych podziemnych korytarzy i różnego typu pomieszczeń oraz sieci bunkrów. Dzięki panującej pod ziemią stałej temperaturze 6-9 stopni Celsjusza nietoperze mają znakomite warunki do hibernacji. Pod dostatkiem jest tam też wody, której potrzebują w tym okresie.

W związku z liczną populacją różnych gatunków zimujących tam nietoperzy w podziemiach powstał rezerwat Nietoperek. W ubiegłym roku przyrodnicy naliczyli tam około 32 tys. nietoperzy reprezentujących ponad 10 gatunków.

W związku z ochroną nietoperzy w okresie hibernacji tych ssaków w niemal całym systemie fortyfikacji obowiązuje zakaz zwiedzania. Tak będzie do połowy kwietnia. Do wiosny dla turystów udostępniana będzie jedynie trasa w Pniewie niedaleko Międzyrzecza.

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce, Marcin Rynkiewicz

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 1421

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z zoologii