Wędlina ze składnikami antyrakowymi: artykuł nr 1424
2006-07-10 00:00:00 Medycyna
Za kilka miesięcy w pomorskich sklepach pojawią się wędliny, zawierające składniki, niedopuszczające do powstawania nowotworów. To efekt współpracy naukowców z Politechniki Gdańskiej i Zakładów Mięsnych Nowak z Jankowa koło Gdańska. Receptura została już zgłoszona do Urzędu Patentowego. Wczoraj przedstawiciele obydwu stron podpisali umowę o wspólności prawa do patentu.Umowę tę zawarto podczas inauguracji targów „Politechnika Gdańska dla gospodarki innowacyjnej”.
Źródło: Dziennik Bałtycki
Wybrane wiadomości z medycyny
- Wielkie ćwiczenia w związku z zagrożeniem ptasią grypą
- Cykl wykładów otwartych o medycynie na UWM w Olsztynie
- Nowy program terapii redukuje stres i poprawia jakość życia osób cierpiących na schizofrenię
- Kwitną sinice w jeziorach Warmii i Mazur
- Kampania edukacyjna dotycząca zakażeń meningokokowych typu C
- Jabłka zamiast papierosów
- Gorączka Q na Mazurach