Ptasia grypa: UE apeluje o ostrożność: artykuł nr 1426
2005-10-26 13:40:28 Nauka w Polsce i na świecie
Mieszkańcy Europy powinni unikać jedzenia surowych jajek, zaś potrawy z drobiu gotować lub smażyć bardzo dokładnie, by zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem ptasiej grypy – komunikat o tej treści ma wydać dziś Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Eksperci urzędu podkreślają, że choć nie ma żadnych dowodów na to, że wirusem można się zarazić przez system pokarmowy, to jednak zalecają dodatkową ostrożność. Wczoraj Komisja Europejska w ramach zabezpieczeń przed rozprzestrzenianiem się ptasiej grypy wprowadziła zakaz importu ptaków egzotycznych.
Źródło: RMF FM (fragmenty)
Wybrane wiadomości z nauki w Polsce i na świecie
- Ptasia grypa: UE apeluje o ostrożność
- Rośliny usuwają DDT z zanieczyszczonej gleby
- Porażka polskiego szkolnictwa wyższego
- Sejm zakazał testowania kosmetyków na zwierzętach
- Przyleciały pierwsze żurawie
- Te zabójcze pomidory, czyli biotechnologia w Szkole Festiwalu Nauki
- Siódmy przypadek ptasiej grypy u człowieka w Chinach