Szybkie jedzenie - wolne myślenie


Szybkie jedzenie - wolne myślenie: artykuł nr 1838

2006-01-22 04:15:29 Medycyna

Polska Agencja Prasowa poinformowała, że według właśnie opublikowanego raportu zmiana sposobu odżywiania się w ostatnich 50 latach może być istotnym czynnikiem odpowiedzialnym za rosnącą liczbę problemów z pamięcią i koncentracją, a nawet wzrostem liczby zachorowań na choroby psychiczne.
Raport pt. "Feedeing Minds” opublikowały dwie organizacje pozarządowe: "Sustain", prowadząca akcję na rzecz zdrowego odżywiania się i "Fundacja Zdrowia Psychicznego".

Wynika z niego, że żywność produkowana na dużą przemysłową skalę począwszy od drugiej połowy XX wieku ma inne proporcje najważniejszych składników odżywczych, jak witaminy, minerały czy niektóre rodzaje tłuszczów, zwłaszcza niezbędne do właściwego funkcjonowania mózgu omega-3 i omega-6. W tym samym czasie w Wielkiej Brytanii spadło spożycie świeżych warzyw (o 34 proc.), ryb (o 66 proc.) i owoców, a wzrosło niezdrowych tłuszczów i cukru.

Według autorów raportu skutkiem tej zmiany w sposobie odżywiania jest to, że rośnie liczba ludzi, których zawodzi pamięć, cierpiących na depresję, wykazujących objawy schizofrenii, a także dzieci, które mają trudności ze skupieniem się lub są nadaktywne. Dr Andrew McCullouch z "Fundacji Zdrowia Psychicznego" zwraca uwagę, że związek pomiędzy odżywianiem się a zdrowiem fizycznym jest dobrze znany, ale dopiero teraz zaczyna się rozumieć, że odżywianie może mieć także wpływ na zdrowie psychiczne. - "Próba oddziaływania na stan psychiki poprzez zmianę odżywiania w niektórych przypadkach daje lepsze wyniki niż leczenie ich lekami lub poradnictwem" – przypomina.

W opracowaniu zwraca się uwagę także na inne niekorzystne dla zdrowia tendencje, m.in. wprowadzenie przemysłowych metod uprawy roli i co za tym idzie stosowanie środków owadobójczych i innej chemii na szeroką skalę. Również przemysłowy chów zwierząt niekorzystnie odbija się na pracy ludzkich mózgów; przykładowo, zawartość tłuszczu w mięsie kurczaków wzrosła ciągu ostatnich 30 lat z 2 proc. do 22 proc. Również w gotowych posiłkach przeznaczonych do prostego i szybkiego przyrządzenia znajduje się uznawana przez naukowców za szkodliwą obecność stężonych tłuszczów, które spowalniają pracę układu nerwowego.

Źródło: OAI

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 1838

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z medycyny