W Palmiarni rośliny łase na mięso


W Palmiarni rośliny łase na mięso: artykuł nr 1933

2006-02-14 15:37:06 Botanika

Łódzka Palmiarnia uprawia 15 gatunków i odmian roślin mięsożernych. Ostatnio placówka wzbogaciła się o brucchinię z ananasowatych, która porasta wenezuelskie skały. Pułapką na owady i małe ssaki jest w niej lejek utworzony z liści. Trawienie owadów i małych ssaków jest możliwe dzięki bakteriom żyjącym na roślinie. To dość oryginalne rozwiązanie, gdyż u większości roślin mięsożernych trawienie odbywa się poprzez wydzielane enzymy.

W Palmiarni można zobaczyć także m.in.: mięsożerną rosiczkę, tłustosza, dzbanecznika i saracenię.

Źródło: Dziennik Łódzki (fragmenty)

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 1933

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z botaniki