Zbyt dużo słodyczy szkodzi rafom koralowym


Zbyt dużo słodyczy szkodzi rafom koralowym: artykuł nr 1987

2006-02-22 08:48:38 Ekologia

Rozwój turystyki w krajach tropikalnych zagraża tamtejszym rafom koralowym. Jak się okazuje, do niebezpiecznych zanieczyszczeń należy też cukier - podaje serwis internetowy EurekAlert.

Wzdłuż porośniętych palmami wybrzeży powstają coraz to nowe hotele i bungalowy. Turystów przyciągają głownie pełne kolorowych ryb rafy. Jednak więcej turystów to większą ilość ścieków.

Zespół Davida Kline ze Smithsonian Tropical Research Institute odkrył, że pod wpływem zawartych w morskiej wodzie cukrów szczególnie obficie mnożą się zagrażające ekosystemowi raf koralowych bakterie. Badania przeprowadzono w Panamie, w pobliżu należącej do Smithsonian Institute placówki w chętnie odwiedzanym rejonie Bocas del Toro.

Dotychczas badając nadmierny rozrost bakterii naukowcy skupiali się głównie na zawartości w wodzie fosforanów i związków azotu. Okazuje się, że zbytnia słodycz także może zaszkodzić środowisku.

Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z ekologii