Zbyt dużo słodyczy szkodzi rafom koralowym: artykuł nr 1987
2006-02-22 08:48:38 Ekologia
Rozwój turystyki w krajach tropikalnych zagraża tamtejszym rafom koralowym. Jak się okazuje, do niebezpiecznych zanieczyszczeń należy też cukier - podaje serwis internetowy EurekAlert.
Wzdłuż porośniętych palmami wybrzeży powstają coraz to nowe hotele i bungalowy. Turystów przyciągają głownie pełne kolorowych ryb rafy. Jednak więcej turystów to większą ilość ścieków.
Zespół Davida Kline ze Smithsonian Tropical Research Institute odkrył, że pod
wpływem zawartych w morskiej wodzie cukrów szczególnie obficie mnożą się
zagrażające ekosystemowi raf koralowych bakterie. Badania przeprowadzono w
Panamie, w pobliżu należącej do Smithsonian Institute placówki w chętnie
odwiedzanym rejonie Bocas del Toro.
Dotychczas badając nadmierny rozrost bakterii naukowcy skupiali się głównie na
zawartości w wodzie fosforanów i związków azotu. Okazuje się, że zbytnia słodycz
także może zaszkodzić środowisku.
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z ekologii
- 17 lipca wielki skok do europejskich rzek
- Szansa na zmniejszenie zużycia energii o 20 proc. do 2020 roku
- Pomóż nam dokonać zmian, zacznij działać!
- 20-lecie Wigierskiego Parku Narodowego
- Ochrona dziko żyjących zwierząt przy inwestycjach liniowych w Polsce
- Plama oleju na Wiśle
- Zmaleje obszar lodowców arktycznych i lodowa czapa na Grenlandii