Nietoperze jeszcze śpią


Nietoperze jeszcze śpią: artykuł nr 2135

2006-03-17 21:45:18 Zoologia

W fortyfikacjach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego, jednego z największych w Europie zimowisk nietoperzy, panuje jeszcze spokój. Za sprawą srogiej zimy latające ssaki mogą tam hibernować dłużej niż zwykle. Na razie nie widać, by zbliżająca się wiosna pobudziła je do życia. Jak mówi pracownik zespołu Parków Krajobrazowych woj. lubuskiego Władysław Kwela, w rezerwacie przyrody „Nietoperek” większość ssaków nadal pozostaje w stanie hibernacji. Jedynie niewielkie mopki, które najwcześniej budzą się z „zimowego snu” zaczynają powoli wracać do aktywności, jednak by zaczęły opuszczać bunkry musi jeszcze minąć trochę czasu.

„Głównym czynnikiem, który pozwoli nietoperzom na całkowite przebudzenie, jest pojawienie się pierwszych owadów będących podstawą ich pożywienia. Przedwiośnie i początek wiosny to bardzo trudny okres dla latających ssaków. Nie można ich teraz niepokoić, gdyż każde przebudzenie może zakończyć się dla nich śmiercią” – podkreśla Kwela.

W związku z ochroną nietoperzy w niemal całym systemie fortyfikacji obowiązuje zakaz zwiedzania. Tak będzie do połowy kwietnia. Jak przewiduje Kwela, nietoperze zaczną się budzić i opuszczać bunkry oraz podziemne korytarze pod koniec marca lub nawet w pierwszej połowie kwietnia.

„Niestety, nie brakuje ludzi, którzy wbrew zakazom penetrują poziemne fortyfikacje, budząc przy okazji nietoperze. Apelujemy o przestrzeganie obowiązujących w rezerwacie zasad” – mówi Kwela.

Międzyrzecki Rejon Umocniony to zespół poniemieckich fortyfikacji, składający się z wielokilometrowych podziemnych korytarzy i różnego typu pomieszczeń oraz sieci bunkrów. Dzięki panującej pod ziemią stałej temperaturze 6-9 stopni Celsjusza, nietoperze mają znakomite warunki do zimowej hibernacji. Pod dostatkiem jest tam też wody, której potrzebują w tym okresie.

W związku z liczną populacją różnych gatunków zimujących tam nietoperzy, w podziemiach powstał rezerwat Nietoperek. W tym roku naliczono tam ponad 32 tys. nietoperzy reprezentujących kilka gatunków; najwięcej nocków dużych i rudych. MMD

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 2135

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z zoologii