GMO jest bezpieczne!: artykuł nr 2232
2006-04-06 01:15:47 Ekologia
Żywność genetycznie modyfikowana GMO nie jest niebezpieczna dla zdrowia ludzi, ale konsument ma prawo decydować czy chce takie produkty jeść, czy nie – uważa główny inspektor sanitarny Andrzej Trybusz. Według dzisiejszej wiedzy, żywność zawierająca organizmy genetycznie zmodyfikowane nie jest dla zdrowia szkodliwa, ale oczywiście wybór należy do konsumenta - powiedział dziennikarzom w środę 5 kwietnia w Białymstoku.
Jak dodał, że właśnie dlatego producenci żywności mają obowiązek
zamieszczania informacji na opakowaniach, jeśli produkt zawiera GMO.
GMO - Genetycznie Modyfikowane Organizmy - to rośliny, których materiał
genetyczny jest uzupełniany przez obce geny po to, by roślina np. kukurydza,
była odporniejsza na choroby.
Trybusz oglądał w środę jedno z trzech istniejących w Polsce laboratoriów do
badania żywności genetycznie modyfikowanej, które działa w Wojewódzkiej Stacji
Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku. Laboratorium przeszło niedawno
kontrolę Unii Europejskiej. Nie są jeszcze znane jej wyniki.
Jak poinformował podlaski inspektor sanitarny Stefan Kuroczycki-Saniutycz,
białostockie laboratorium przebadało jak dotąd około 200 produktów pod kątem GMO.
Naukowcy sprawdzają, czy informacje o produktach podane na opakowaniach są
zgodne z prawdą. Badane są produkty, co do których istnieje podejrzenie, że mogą
zawierać żywność genetycznie modyfikowaną, a producent – mimo takiego obowiązku
– nie zamieścił tej informacji na opakowaniu. Po kontrolach w laboratorium kilka
produktów, głównie kukurydzy i soi, wycofano z rynku – informuje
Kuroczycki-Saniutycz.
Trybusz podkreśla, że badania sprawdzają „uczciwość” producentów żywności a nie
to, czy produkty GMO są zdrowe. Dodał, że nieprawidłowości wykazywane są w
zaledwie 5-6 procentach badanych próbek. Jego zdaniem, to mało.
Trybusz podkreśla, że w Polsce „praktycznie nie ma” upraw roślin genetycznie
modyfikowanych. Mamy raczej do czynienia z przetworzonymi produktami
żywnościowymi, które znalazły się w obrocie handlowym. Dodał, że najczęściej są
to produkty z kukurydzy i soi.
8 kwietnia będzie obchodzony Międzynarodowy Dzień Sprzeciwu wobec GMO. Jak
poinformowała w przesłanym w środę PAP komunikacie Międzynarodowa Koalicja dla
Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC), w tym dniu w wielu miejscach na świecie, w tym
także w Polsce, odbędą się manifestacje sprzeciwu wobec rozprzestrzeniania się
GMO i akcje edukacyjne.
Według ICPPC, wszystkie polskie województwa zadeklarowały, że chcą być terenem
wolnym od GMO. Akcje przeciwko GMO mają się odbyć w kilkunastu miejscach w
Polsce.
Dzięki uprzejmości:
PAP - Nauka w Polsce, Izabela Próchnicka
Wybrane wiadomości z ekologii
- Wypuszczono na wolność pandę wychowaną w niewoli
- Woda a ochrona przyrody
- Największa na świecie elektrownia słoneczna powstanie w Australii
- Kampania Czyste Plaże 2007 - podsumowanie VIII edycji
- Krok od katastrofy ekologicznej
- Sejm uchwalił ustawę o naprawie szkód w środowisku
- Samolot Solar Impulse zasilany energią słoneczną