W sobotę rozpoczyna się krakowski Festiwal Nauki: artykuł nr 2443
2006-05-09 20:02:21 Ciekawostki
Ponad 80 imprez i 500 prezentacji naukowych znalazło się w programie Festiwalu Nauki, który od soboty przez tydzień trwać będzie w Krakowie. Uczestniczą w nim wszystkie krakowskiej państwowe uczelnie, PAN, konsulaty i zagraniczne instytucje kultury. „Główne cele festiwalu to przybliżenie zagadnień naukowych szerokiej publiczności, a szczególnie młodzieży. Impreza ma zachęcić młodych ludzi do studiowania w krakowskich uczelniach, chcemy również pochwalić się naszymi osiągnięciami naukowymi” – mówi prorektor Akademii Górniczo-Hutniczej prof. Kazimierz Jeleń, zasiadający w radzie programowej Festiwalu Nauki.
Przewodniczący komitetu organizacyjnego festiwalu, dr Bolesław Karwat
poinformował, że z roku na rok impreza się rozrasta i dołączają do niej nowi
uczestnicy. W tegorocznej siódmej edycji obok 11 krakowskich uczelni
państwowych, swoje osiągnięcia przedstawią też PAN, konsulaty Stanów
Zjednoczonych, Niemiec, Austrii, Rosji, Goethe Instytut, Instytut Francuski oraz
Włoski Instytut Kultury.
Uroczyste otwarcie krakowskiego Festiwalu Nauki nastąpi w sobotę 13 maja. Do 20
maja odbędzie się ponad 80 imprez naukowych i kulturalnych: wykładów, warsztatów
tematycznych, paneli dyskusyjnych, wycieczek tematycznych oraz koncertów i
wystaw.
Jak zwykle największą atrakcją imprezy będzie Festyn Nauki, organizowany od 18
do 20 maja na Rynku Głównym. Stanie tam ponad 20 namiotów, w których naukowcy i
studenci reprezentujący krakowskie uczelnie prezentować będą ciekawe
doświadczenia oraz dorobek swoich placówek. Na ustawionej obok scenie wystąpią
akademickie zespoły artystyczne.
Osobną prezentację zorganizuje Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w
dniach 18-20 maja. W otoczeniu zabytkowych budynków Collegium Nowodworskiego
zwiedzający będą mogli oglądać multimedialne prezentacje pokazujące działalność
poszczególnych katedr, instytutów, klinik i zakładów.
Każdy będzie miał okazję m.in. zmierzyć ciśnienie krwi, oznaczyć poziom glukozy,
cholesterolu lub tkanki tłuszczowej oraz zasięgnąć porady specjalistów.
PAP - Nauka w Polsce, Rafał Grzyb
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce