Przyrodnicy obrączkują młode bieliki


Przyrodnicy obrączkują młode bieliki: artykuł nr 2575

2006-05-25 23:08:37 Nauka w Polsce i na świecie

W Lubuskiem i Wielkopolsce przyrodnicy są w trakcie obrączkowanie wyklutych w tym roku bielików. Młode ptaki przyszły na świat w połowie kwietnia, teraz część z nich zostanie zewidencjonowana w celach ochrony tego gatunku i prowadzenia badań naukowych. W czwartek 25 maja naukowcy wspólnie z leśnikami odwiedzili gniazdo w okolicach Skwierzyny w Lubuskiem; są w nim dwa młode, które mają ponad pięć tygodni. Ptaki są zdrowe, a ich waga sięga obecnie około trzech kilogramów.

"Widać, że ostra zima spowodowała, że ptaki wykluły się później niż zwykle. W tym gnieździe podobnie jak przed rokiem są dwa, dobrze wykarmione i będące w dobrej kondycji, młode bieliki" – powiedział PAP dr Tadeusz Mizera Z Akademii Rolniczej w Poznaniu, członek Komitetu Ochrony Orłów.

Zdaniem Mizery, populacja bielika na terenie zachodniej Polski ma się dobrze. Dowodem mogą być cztery nowe gniazda w Wielkopolsce i dwa w Lubuskiem. Jak podkreślił, ich ochrona jest możliwa dzięki ścisłej współpracy z administracją Lasów Państwowych.

Na terenie Lubuskiego i Wielkopolski gnieździ się ponad 100 par tych chronionych ptaków, co stanowi około 1/5 populacji w naszym kraju. Polska jest drugim co do wielkości, po Norwegii, krajem w Europie pod względem liczebności tych ptaków.

Na obrączkach znajduje się numer ewidencyjny i adres stacji ornitologicznej w Gdańsku prowadzącej ewidencję tych ptaków.

Bieliki w Lubuskiem i Wielkopolsce objęte są stałym monitoringiem od ponad 20 lat. Ich gniazda najczęściej znajdują się na wysokich i starych drzewach, a wyznaczone wokół nich kilkusetmetrowe strefy ochronne sprawiają, że jednocześnie ochronie podlegają ciekawe biotopy. Przegląd gniazd odbywa się dwa razy do roku.

Bielik jest dużym ptakiem drapieżnym z rodziny jastrzębiowatych; zamieszkuje północną, środkową i wschodnią Europę, Islandię, Grenlandię oraz Azję na północ od Himalajów i niektóre obszary Ameryki Północnej. Długość ciała tych podniebnych drapieżników sięga 95 cm, rozpiętość skrzydeł u samic, które są większe od samców dochodzi do 240 cm. Średnio ptaki ważą od 3,5 do 6 kg.

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 2575

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z nauki w Polsce i na świecie