Szkodliwe tłuszcze w chipsach i batonach: artykuł nr 3050
2006-07-30 15:48:23 Medycyna
Europejskie etykietki żywności powinny zawierać informacje o szczególnie szkodliwych dla serca tłuszczach, izomerach trans - wzywają lekarze na łamach British Medical Journal. Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane w reakcji z wodorem tłuszcze roślinne - wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych. Niewielkie ich ilości są obecne również w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a pod ich wpływem zwiększa się poziom cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca.
Według ostatnich badań 2-procentowemu wzrostowi w diecie odsetka kalorii pochodzących z izomerów trans towarzyszy wzrost częstości choroby wieńcowej aż o 23 procent.
Źródło: British Medical Journal/PAP
Wybrane wiadomości z medycyny
- Ptasia grypa dotarła na Wyspy Brytyjskie
- Genetyczne przyczyny autyzmu
- Zidentyfikowano śmiercionośny czynnik szczepu H5N1
- Fizyka medyczna - nowy kierunek na AGH w Krakowie
- Szkodliwe tłuszcze w chipsach i batonach
- Medyczne środy: Postawa ciała - potrzeba czy konieczność
- Z wyboru, nie z przypadku - nagroda za promowanie edukacji seksualnej i nowoczesnej antykoncepcji