Mandarynki zapobiegają rakowi wątroby: artykuł nr 3295
2006-09-12 11:15:22 Medycyna
Jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby i innych poważnych chorób - wynika z japońskich badań. Jak wykazało przeprowadzone na 1073 osobach badanie w japońskim mieście Mikkabi, jedzenie mandarynek poprawiło wskaźniki związane z ryzykiem miażdżycy i cukrzycy typu II. Z kolei naukowcy z uniwersytetu w Kioto badali 30 pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby, którzy przez rok codziennie pili sok mandarynkowy. W tym czasie żaden z nich nie zachorował na raka.
Natomiast w kontrolnej, niepijącej soku grupie 45 osób zachorowało 8,9 procenta pacjentów. Działanie ochronne mają przede wszystkim zawarte w tych owocach karotenoidy, którym zawdzięczają swój mandarynkowy kolor. Planowana jest dalsza obserwacja pacjentów z Kioto, a także przeprowadzenie badań na większej grupie pacjentów.
Źródło: PAP
Wybrane wiadomości z medycyny
- Kolejna ofiara ptasiej grypy
- Transgeniczne kury pomocne w walce z nowotworami
- Pijawki wciąż świadczą chorym nieocenione usługi
- Tydzień Mózgu 2010 w Warszawie
- Zawarta w bananach lektyna może chronić przed zakażeniem wirusem HIV
- Dr Maciej Wojtkowski laureatem Medalu Młodego Uczonego
- Substancje toksyczne w polskich przedszkolach