Wodorosty Wakame źródłem związku redukującego tkankę tłuszczową


Wodorosty Wakame źródłem związku redukującego tkankę tłuszczową: artykuł nr 3306

2006-09-13 10:49:50 Botanika

Zabarwione na brązowo glony z grupy brunatnic są źródłem związku, który może pomóc w odchudzaniu - wskazują badania japońskich chemików. Zawarty w tych roślinach brunatny pigment, fukoksantyna, ogranicza bowiem odkładanie się tkanki tłuszczowej - wynika z informacji zamieszczonej na stronach internetowego serwisu EurekAleret.

Badania przeprowadzono na ponad 200 gryzoniach - myszach i szczurach. Zwierzęta, którym podawano fukoksantynę traciły na wadze od 5 do 10 proc. Okazało się, że pigment hamował odkładanie się tkanki tłuszczowej, gdyż pobudzał białko UCP1, odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i zamianę energii w ciepło.

Białko UCP1 występuje w komórkach białej tkanki tłuszczowej, która odkłada się np. na brzuchu i wokół narządów wewnętrznych. To tłuszcz szczególnie niekorzystny dla organizmu, gdyż wpływa na ryzyko chorób krążenia i zaburzeń metabolizmu, takich jak cukrzyca typu II. Naukowcy liczą, że fukoksantyna pomoże zwalczać właśnie ten najbardziej niebezpieczny rodzaj tkanki tłuszczowej.

Innym korzystnym działaniem fukoksantyny okazało się stymulowanie wątroby do produkcji cennego tłuszczu, kwasu DHA, zaliczanego do grupy omega-3. Związek ten jest obecny w dużych ilościach w tłuszczach rybich i ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Obniża np. poziom "złego" cholesterolu, a co za tym idzie, ryzyko chorób układu krążenia. Jak podkreślają autorzy badań, fukoksantyna podnosi poziom DHA, podobnie jak preparaty z tłuszczów rybich, jednak w przeciwieństwie do nich nie ma tak nieprzyjemnego zapachu.

Naukowcy nie zaobserwowali, by pigment powodował jakieś niepożądane skutki uboczne.

Źródło: PAP

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 3306

Wodorosty Wakame to Undaria pinnatifida. Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, potem podgrzewane do temp. 80stC na ok. 1 min., następnie szybko schładzane wodą. W rezultacie uzyskują żywy zielony kolor. Odsączone z nadmiaru wody są cięte mechanicznie na drobne kawałki i suszone w suszarkach rotacyjno-przepływowych. Wakame są bogate w białka, sód, żelazo, potas, wapń (posiadają go 15 razy więcej niż mleko) i witaminy B1, B2, B3, B6, B12.
~Leon Ocena artykułu: 5(2006-09-13)

Wędrując na kadłubach statków jako pasażer na gapę glon ten zawędrował na brzegi Australii, Nowej Zelandii, Ameryki Południowej, a nawet Europy. Naukowcy ostrzegają przed zmianami w ekosystemach morskich i póki co nie potrafią znaleźć rady na wszędobylską algę.
~Leon Ocena artykułu: 5(2006-09-13)

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z botaniki