Wszędobylskie drożdże i bakterie


Wszędobylskie drożdże i bakterie: artykuł nr 3375

2006-09-20 19:06:01 Ciekawostki

Mikroorganizmy takie jak drożdże lub bakterie na dobre wpisały się w naszą kulturę - przypominają organizatorzy spotkania Drożdże nie tylko do ciasta, które 22 września odbędzie się w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie. Któż nie jadł chleba, nie pił kefiru, nie rozkoszował się smakiem wina lub nie gasił pragnienia piwem w upalny dzień? Za tymi codziennymi produktami kryje się tajemnica, która tkwi w wykorzystywaniu mikroorganizmów.

Spotkanie na ten temat odbędzie się w ramach europejskiego projektu "Noc Badaczy". Celem projektu jest pokazanie społeczeństwu, kim są naukowcy i na czym polega ich praca. Imprezy w ramach "Nocy Badaczy" będą odbywały się w nocy z 22 na 23 września, jednocześnie w wielu europejskich miastach.

Podczas spotkania w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN uczestnicy będą mogli m.in. dowiedzieć się, jak wielką rolę w życiu człowieka odgrywają drożdże, zobaczyć, jakie badania prowadzą naukowcy z wykorzystaniem tych mikroorganizmów, a nawet popatrzeć lub pomóc przy produkcji chleba, wina, kefiru i zsiadłego mleka.

Jak zapowiadają organizatorzy imprezy, uczestnicy będą mieli okazję porozmawiania z naukowcami o pracy naukowej wykorzystującej drożdże i bakterie, którymi posługuje się współczesna biologia molekularna i biotechnologia.

Początek spotkania o godzinie 18.00 w siedzibie Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN, ul. Pawińskiego 5A

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z ciekawostek