Rumunia ma problem z żywnością transgeniczną: artykuł nr 3619
2006-10-27 00:47:47 Biotechnologia
Rumuńska prasa ujawnia, że w Rumunii nikt nie kontroluje produkcji żywności modyfikowanej genetycznie. Szacuje się, że w tym kraju produkowane jest ponad 300 tysięcy ton transgenicznej soi. Prasa podkreśla, że Rumunia kojarzy się raczej ze zdrową żywnością i tradycyjnym rolnictwem. Tymczasem okazuje się, że na ogromną skalę produkowana jest tu żywność modyfikowana genetycznie. Co więcej, nikt nad tym zjawiskiem nie panuje.
Produkty ze ziemniaków i soi trafiają na rynek, ale nie informuje się o tym konsumentów. Kontrolą żywności transgenicznej nie zajmuje się żaden urząd. W Rumunii nie ma nawet żadnego laboratorium, w którym badane byłyby organizmy modyfikowane genetycznie.
Unia Europejska, do której Rumunia przystąpi za dwa miesiące, zaleca ścisłą kontrolę nad produkcją i obrotem żywnością transgeniczną.
Źródło: agroabc.pl/Gazeta Wyborcza
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Bio Business School - kilka dodatkowych dni na zgłoszenia
- Mysz z ludzkimi komórkami
- Węgierskie technologie bioinformatyczne na Bio-Forum VII
- Śląskie Centrum Biotechnologii, Bioinżynierii i Bioinformatyki
- Biopaliwa na rynku energetycznym w Polsce. Kosztowna alternatywa czy szansa?
- Najciekawsze projekty naukowe UJ w jednym wydawnictwie
- Najlepsi i najbardziej doświadczeni prelegenci na Bioinnowacjach 2009