Czy jeść GMO?: artykuł nr 400
2005-03-09 05:42:51 Biotechnologia
Już około 10 tysięcy lat temu farmerzy rozpoczęli uprawę roślin nie mając zielonego pojęcia o podstawach genetyki. Dzięki prostej selekcji pozytywnych cech, potrafili przystosować poszczególne gatunki do swoich potrzeb. Około 6-7 tysięcy lat p.n.e. rozpoczęła się na bliskim Wschodzie masowa uprawa pszenicy, fasoli, soczewicy i groszku. W mniej więcej tym samym czasie Nowy Świat udomowił między innymi fasolę i dyniowate. Czytaj cały artykuł o GMO
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Prawo o organizmach genetycznie zmodyfikowanych
- Specjaliści Europejskiego Urzędu Patentowego gościnnie w Krakowie
- Konkurs Fundacji Hasco-Lek – zaproszenie dla naukowców
- Kompleksowe szkolenie: komercjalizacja, marketing innowacji technologicznych, ochrona własności intelektualnej
- Mikrobiot 2008: Przedłużenie terminu rejestracji
- Wrocławskie Centrum Badań partnerem BioForum 2009
- Porozumienie uczelni pomorskich ws. rozwoju biotechnologii