Ocenić czy mleko i mięso klonów jest bezpieczne: artykuł nr 4295
2007-03-08 13:00:38 Biotechnologia
Unijną agencję ds. bezpieczeństwa żywności EFSA poproszono o zbadanie, czy bezpieczne jest spożywanie mięsa i mleka ze sklonowanych zwierząt - poinformowała Komisja Europejska. KE w liście skierowanym tego dnia do EFSA prosi o ocenę możliwych implikacji klonowania pod względem bezpieczeństwa żywności, zdrowia i stanu zwierząt oraz wpływu na środowisko w Unii Europejskiej. EFSA na rozstrzygnięcie tych kwestii ma pół roku.
W USA, według wstępnego orzeczenie amerykańskiego Urzędu Kontroli Żywności i Leków z grudnia 2006, mięso i mleko z klonowanego bydła, świń i kóz uznano za bezpieczne do konsumpcji.
Źródło: PAP
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Hybryda siwej klaczy i samca zebry
- Co z żywnością transgeniczną w Polsce?
- Wszyscy jemy GMO
- Fałszerstwo z klonowaniem potwierdzone
- Najważniejsze to pomysł i odwaga - podsumowanie konferencji BIO Biznes Finanse Innowacje 2008
- Jadąc na rezerwie RNA
- XII Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii i II Międzynarodowa Konferencja Studentów Biotechnologii