Polska mogłaby zostać potęgą w produkcji żywności ekologicznej: artykuł nr 4377
2007-03-29 07:17:52 Ekologia
W Polsce w roku 2006 pod uprawy organiczne przeznaczonych było blisko 100 tysięcy hektarów, co plasuje nas na 37 miejscu na świecie - wynika z najnowszego raportu FiBL, międzynarodowego Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego z siedzibą w Niemczech. Tymczasem rynek żywności ekologicznej jest rynkiem przyszłości. W ciągu ostatnich 6 lat areał ziemi pod uprawy ekologiczne zwiększył się z prawie czterokrotnie i osiągnął 31 mln hektarów. Największy obszar tego areału przypada na Australię i Oceanię (aż 39 proc.), Europę (21 proc.) i Amerykę Południową (20 proc.).
W 120 krajach działa 623 174 farm prowadzących produkcję ekologiczną, a więc
pozbawioną chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Najwięcej
jest ich w Ameryce Południowej, a następnie w Europie.
Unia Europejska wykorzystuje już 5,8 mln ha w 140 000 farm - liderem są Włochy,
z 1 mln ha. Średni roczny wzrost sprzedaży utrzymuje się na poziomie 10 proc. ,
a są kraje takie jak Szwecja, w której w ostatnim roku odnotowano 40 proc.
wzrost w stosunku do 7 proc. w roku poprzednim.
Detaliczna sprzedaż żywności ekologicznej i niemodyfikowanej w Polsce w 2006 r.
kształtowała się na poziomie 250-300 mln złotych.
"Rynek sprzedaży jest nadal bardzo rozdrobniony – są to sklepy specjalistyczne,
półki z żywnością ekologiczną w sklepach spożywczych i na straganach, półki w
super- i hipermarketach. Tymczasem Polska z uwagi na swoje tradycje i potencjał
mogłaby zostać prawdziwą potęgą w dziedzinie produkcji i sprzedaży żywności
ekologicznej gdyby tylko umiała wykorzystac w pełni swoje możliwości" - mówi
Sławomir Chłoń, prezes działającej od roku firmy Organic Farma Zdrowia,
tworzącej pierwszą i największą w Polsce sieć samoobsługowych sklepów ze zdrową
żywnością .
Obecnie jest w Polsce 250-300 sklepów specjalistycznych, a ich liczba zwiększa
się o 20 proc. rocznie. Przez najbliższe 3 lata nasz rynek będzie nadal
rozdrobniony, ale w ciągu tego czasu przewidywany jest jego wzrost o 100 proc.
Do końca 2009 r. powstanie około 500 sklepów specjalistycznych, wydzielone
regały lub części super- i hipermarketów, będzie kilka małych sieci krajowych i
pierwsze sklepy sieci zagranicznych. Powstaną 2-3 pierwsze specjalistyczne
supermarkety oraz większe hurtownie i centra logistyczne.
Na półkach polskich sklepów można znaleźć około 2 tysięcy różnych produktów
ekologicznych, w większości polskich. Posiadają one stosowny certyfikat,
pochodzą od ekologicznych producentów, nadzorowanych przez wytypowane przez
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jednostki monitorujące. Są to m.in.
wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin
warzywa i owoce, masło, sery, mleko, wędliny, mąki, makarony, pieczywo z pełnego
przemiału bez polepszaczy, ziarna, artykuły dla osób na diecie bezglutenowej,
oleje tłoczone na zimno, owoce suszone na słońcu, przetwory warzywne i owocowe,
napoje, soki warzywne i owocowe, biowina i miody pitne, piwo niepasteryzowane,
kosmetyki, bezdetergentowe środki czystości. Wszystkie te produkty są średnio o
30 proc. droższe od wytwarzanych metodami przemysłowymi.
PAP - Nauka w Polsce, Waldemar Pławski
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce