Polacy jedzą za mało ryb morskich


Polacy jedzą za mało ryb morskich: artykuł nr 4403

2007-04-03 19:33:44 Medycyna

Polacy jedzą za mało ryb morskich - alarmują kardiolodzy i pediatrzy. Kwasy tłuszczowe, które zawiera mięso takich ryb zapobiegają między innymi niektórym chorobom układu krążenia oraz nowotworom. Dieta z ryb morskich polecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Co najmniej - raz w tygodniu.

Eksperci Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą wspólnie przygotowali zalecenia dietetyczne, z których wynika, że kwasy omega-3 są niezbędne dla rozwoju dziecka już w życiu płodowym i we wczesnym niemowlęctwie.

Źródło: RMF FM

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 4403

No zgodzę się, ze maja te wszytskie zdrowe kwasy itd.Ale takowe można znaleźc również w orzechach, nasionach i innych roslinnych produktach.a w rybach oprocz tych cennych skąłdnikow jest tez wiele szkodliwych zwiazkow, które pochodzą z zanieczyszczonych wód.Tak samo jedzenie tuńczyka z puszki jest szkodliwe, gdyż rtęć z takich puszek zawieraja szkodliwe dawki rteci...Nie mowie, ze to zaraz musi być szkodliwe, bo co w dzisiejszych czasach nie jest..:P..Ale żeby ślepo nie wierzyc we wszytko.:D
~Wiejka(2007-04-04)

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z medycyny