Produkty z cynamonem zawierają szkodliwy składnik


Produkty z cynamonem zawierają szkodliwy składnik: artykuł nr 4427

2007-04-10 13:44:27 Medycyna

Wiele produktów dostępnych na polskim rynku przekracza dozwolone w Unii Europejskiej dawki kumaryny - substancji, która może uszkadzać wątrobę - dowodzą badania zlecone przez "Świat konsumenta". Na baczności powinni się mieć nie tylko ludzi używający samemu cynamonu, ale i herbat, deserów czy płatków śniadaniowych zawierających tę przyprawę.

Kumaryna znajduje się w największych ilościach w cynamonie cassia. Ten gatunek pochodzi z Chin, jest tańszy i uznawany za gorszy, ale - jest popularniejszy w Polsce od cynamonu cejlońskiego, w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny.

Ile możemy zjeść cynamonu bez konsekwencji? Dziecko w wieku przedszkolnym może zjeść maksymalnie 0,1 g cynamonu cassia dziennie, osoba dorosła może bezpiecznie spożyć 0,5 g. To niewiele – tyle zmieści się na czubku ostrza noża. Płaska łyżeczka cynamonu to już 3 g. Eksperci radzą, by ze względu na zawartość kumaryny cynamon jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu.

Więcej w portalu tvn24.pl

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 4427

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z medycyny