Szanse i zagrożenia dla rozwoju branż przemysłu rolno-spożywczego opartych o...: artykuł nr 4623
2007-05-29 01:46:56 Biotechnologia
Szanse i zagrożenia dla rozwoju branż przemysłu rolno-spożywczego opartych o zboża i rzepak w perspektywie lat 2007 - 2013
W dniu 11 maja 2007 roku Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy udziale Izby Zbożowo-Paszowej zorganizowała w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi konferencję poświęconą rozwojowi branż przemysłu rolno-spożywczego opartych o zboża i rzepak.
Konferencję otworzył i poprowadził Pan
Stanisław Zięba -Przewodniczący Rady. W konferencji
uczestniczył również Wice Premier
i Minister Rolnictwa - Andrzej Lepper; Radca Ministra,
Koordynator Wydziału ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Stałym
Przedstawicielstwie Rzeczpospolitej Polskiej przy Komisji Europejskiej
w Brukseli – Andrzej Babuchowski; Przewodniczący Sejmowej
Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa (OSZ)
– Waldemar Starosta oraz posłowie, przedstawiciele inspekcji,
ARR, ARMIR, związków branżowych, członkowie IZP - producenci
zbóż i pasz.
Pierwszą kwestią podniesioną na konferencji był zapowiedziany zakaz
importu do Polski komponentów i pasz zawierających GMO oraz zakaz
upraw roślin GM. Pan Bogdan Judziński – Prezydent IZP
stwierdził, że Izba będzie intensywnie zabiegać o nowelizację ustawy
paszowej i zwrócił się z prośbą do Wicepremiera Andrzeja Leppera o
poparcie tych działań. Prezes Polskiego Związku Producentów Pasz
– Pan Józef Śliwa przywołał wyniki ostatniego badania opinii
rolników nt agrobiotechnologii i uprawy roślin GM wykonane przez firmę
Martin & Jacob, że 67% rolników gotowych jest wysiać na swoim polu
odmianę kukurydzy GM odporną na omacnicę prosowiankę. W trakcie
konferencji minister rolnictwa Pan Andrzej Lepper zadeklarował, że
podejmie kwestie GMO w rozmowach z premierem Kaczyńskim. Powyższa
decyzja spotkała się z ogromnym poparciem ze strony producentów zbóż i
pasz oraz innych organizacji rolniczych.
Na podstawie specjalnie przygotowanego na konferencję raportu Pt.:
„Bilansowe
i ekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora zbożowego i rzepakowego w
Polsce”, zaprezentowanego przez prof. Urbana z IERiGŻ, zostało
udowodnione, że w Polsce mamy do czynienia z niedoborem krajowych zbóż
i rzepaku, który pogłębi się w związku z rosnącym zapotrzebowaniem
tych surowców do produkcji biopaliw oraz przyszłym zakazem importu
śruty sojowej genetycznie zmodyfikowanej, która jest jedynym źródłem
białka do produkcji pasz. Do chwili obecnej Rząd Polski nie
zaproponował rozwiązania zaistniałej sytuacji. Jedynym rozsądnym i
ekonomicznie uzasadnionym wyjściem z tej sytuacji jest dopuszczenie
upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych oraz zniesienie zakazu
wprowadzania do obrotu produktów GM, w tym śruty sojowej.
Szczegółowe informacje :
Rada Gospodarki Żywnościowej
rgz@minrol.gov.pl