Wieprzowina z laboratorium


Wieprzowina z laboratorium: artykuł nr 4667

2007-06-09 20:25:47 Biotechnologia

Holenderscy naukowcy próbują wyhodować mięso wieprzowe w laboratorium, celem nakarmienia milionów ludzi na całym świecie bez potrzeby zabijania zwierząt. Mięso z probówki pozwoliłoby skrócić cały proces przetwórczy, który nie jest obojętny dla środowiska. W laboratorium pomija się okres kosztownej hodowli zwierząt. Nie trzeba inwestować w paszę. Nie ma też problemu z metanem powstającym w podczas fermentacji jelitowej i z odchodów zwierzęcych. Autorzy projektu wierzą, że nowy produkt znajdzie nabywców.

Jak powstaje mięso z probówki?

Naukowcy dysponuje wyizolowanymi komórkami macierzystymi, które mają zdolność przeobrażania się w komórki mięśniowe. Aby pobudzić komórki do rozwoju stymuluje się je prądem elektrycznym i podaje substancje odżywcze. W ten sposób powstają cienkie warstwy komórek mięśniowych.

Kiedy kupimy "sztuczne mięso"?

Minie wiele lat zanim uda się stworzyć gotowy produkt do sprzedaży. Wyhodowane warstwy komórek są zbyt cienkie i nie przypominają jeszcze mięsa z hipermarketu.

Tagi: GMO sztuczne mięso modyfikowane genetycznie inżynieria genetyczna mięso wieprzowe klonowanie organizmy transgeniczne organizmy modyfikowane genetycznie wieprzowina z laboratorium wieprzowina z probówki mięso wieprzowe

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 4667

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z bitechnologii