Światowy Dzień Osteoporozy pod hasłem "Smakołyki dla Kości"


Światowy Dzień Osteoporozy pod hasłem "Smakołyki dla Kości": artykuł nr 4824

2006-07-10 00:00:00 Medycyna

osteoporozaMleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości - podkreślają lekarze i dietetycy. Przypadający 20 września Światowy Dzień Osteoporozy w tym roku odbędzie się pod hasłem "Smakołyki dla Kości". "Statystyki wskazują, że co 30 sekund jeden z mieszkańców Unii Europejskiej doznaje złamania z powodu osteoporozy" - podkreśla dyrektor medyczny Krajowego Centrum Osteoporozy dr hab. Jerzy Przedlacki. Takie złamania najczęściej dotyczą kręgów (46 proc.), szyjki kości udowej (19 proc.) oraz nadgarstka (16 proc). Złamania szyjki kości udowej są bardzo niebezpieczne, zwłaszcza dla starszych osób - ich następstwem może być inwalidztwo lub nawet śmierć.

CICHY ZŁODZIEJ KOŚCI

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.

Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. "Ale nie oznacza to wcale, że nie chorują na nią młodsze kobiety czy mężczyźni" - zaznacza dr Przedlacki. Osteoporoza występuje u jednego na pięciu mężczyzn - częściej, niż rak prostaty.

Jak przypomina badacz, schorzenie to nie rozwija się nagle, ale przez wiele lat, w ukryciu. O jej istnieniu wiele osób dowiaduje się dopiero wówczas, gdy dozna złamania. Dlatego osteoporoza jest nazywana "cichym złodziejem kości".

Z OSTEOPOROZĄ MOŻNA WALCZYĆ

"Choć wiadomo, że czynniki genetyczne odgrywają ważną rolę w rozwoju osteoporozy, to trzeba pamiętać, że jej ryzyko można w dużym stopniu minimalizować dbając o kości już od najmłodszych lat" - podkreśla przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. Jej zdaniem, przed rozwojem osteoporozy chroni zdrowy styl życia - stosowanie dobrej diety i aktywność fizyczna.

Do najważniejszych dla kości składników diety dr Kozłowska-Wojciechowska zaliczyła wapń, będący jednym z głównych budulców szkieletu oraz witaminę D, która odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia z pokarmu i w ten sposób wpływa na wzrost kości i ich dobry stan.

Zdaniem badaczki, najlepszym źródłem wapnia, którego powinniśmy sobie dostarczać ok. 1000 miligramów dziennie, jest mleko i jego przetwory. Nie da się go zastąpić innymi produktami, np. mlekiem sojowym, które wapnia nie zawiera. Z kolei największe ilości witaminy D są w tłustych rybach morskich, jak łosoś, makrela czy tuńczyk. Związek ten jest obecny również w mleku oraz powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, "dlatego w okresie jesienno-zimowym, gdy dni są krótsze nie powinniśmy stronić od wystawiania twarzy na słońce" - zachęcała badaczka.

Wśród innych niezbędnych dla zdrowia kości składników żywności dr Kozłowska-Wojciechowska wymiena białko, witaminę K, magnez i cynk. Jej zdaniem, najlepiej gdy białko w naszej diecie jest w połowie pochodzenia roślinnego, a w połowie zwierzęcego. Nie można jednak dopuścić do przekarmienia białkiem, gdyż bardzo szybko uszkadza ono nerki. Za doskonałe źródło witaminy K badaczka uznała zielone warzywa, jak brokuły czy kapusta.

Wśród innych ważnych elementów profilaktyki osteoporozy - poza dietą i aktywnością fizyczną - uczestnicy konferencji wymienili unikanie palenia papierosów, picia dużych ilości alkoholu czy napojów z kofeiną oraz niepotrzebnego stosowania leków sterydowych.

***

Lekarze i dietetycy wymienili poglądy na temat osteoporozy podcza konferencji zorganizowanej 18 października w Warszawie.

PAP - Nauka w Polsce, Joanna Morga

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Tagi: medycyna choroby leki

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 4824

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z medycyny