Przyjazna bakteria ukryta w kefirze sposobem na alergie pokarmowe dzieci: artykuł nr 4831
2006-07-10 00:00:00 Medycyna
Karmienie dzieci kefirem może pomóc w zapobieganiu alergiom pokarmowym. Przyjazne bakterie zawarte w kefirze blokują ścieżkę sygnałową zaangażowaną w powstawanie uczuleniowej odpowiedzi organizmu – odkryli naukowcy z Tajwanu. Wyniki pracy opublikowano na łamach pisma "Journal of the Science of Food & Agriculture".
Kefir jest jednym z najstarszych napojów mlecznych. Powstaje przy udziale bakterii w wyniku fermentacji mleka. Ma bardzo duże właściwości odżywcze i z tego względu jest chętnie spożywany, głównie w Europie Wschodniej, skąd pochodzi. Wiele matek podaje lekkostrawny kefir niemowlętom odstawianym od piersi.
Alergie pokarmowe najczęściej zdarzają się u dzieci poniżej trzeciego roku życia. Około 5-8 proc. niemowląt jest objętych ryzykiem wystąpienia uczulenia pokarmowego. Obecnie jedynym sposobem walki z alergiami jest unikanie uczulającego pożywienia.
Lisa Richards wraz z grupą naukowców wykazała, że picie napoju mlecznego przypominającego kefir hamuje produkcję przeciwciał specyficznych dla odpowiedzi alergicznej organizmu – immunoglobulin E (IgE).
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z medycyny
- Wrzód Buruli, denga, leiszmanioza, ślepota rzeczna, schistosomoza, śpiączka, cho
- Leki homeopatyczne to oszustwo...
- Kraków: Młoda Krew Ratuje Życie – akcja krwiodawstwa w AR
- Ptasia grypa znów atakuje w Rumunii
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Komunikat w sprawie ptasiej grypy
- Ptasia grypa: Ukraina - dezynfekcja samochodów
- Przełom w chemioterapii