VI Międzynarodowa Wystawa Szynszyli - problematyka produkcji skór: artykuł nr 6124
2009-02-11 12:21:18 Zoologia
Od piątku do niedzieli, tj. od 13-15 lutego br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbędzie się VI Międzynarodowa Wystawa Szynszyli i spotkanie hodowców połączone ze szkoleniem na temat problematyki produkcji skór.
Organizatorem imprezy jest Zarodowa Ferma Szynszyli „Raton” z
Radwanowic oraz pracownicy naukowi Zespołu Hodowli Zwierząt Futerkowych
KHDZFiZ Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
W programie przewidziano m.in. :
- wystawę zwierząt (hodowcy z kraju i zagranicy),
- skup skór szynszylowych,
- prezentację nowej mutacji barwnej szynszyli – Blue Diamond,
- wykłady z zakresu hodowli szynszyli i organizacji ferm na niżej wymienione tematy:
- Wysoka jakość zwierząt – kluczowym problemem przy zakładaniu i prowadzeniu fermy (mgr inż. Robert Brach)
- Założenia technologiczne i wyposażenie ferm, a produkcja skór (dr inż. Stanisław Łapiński).
- Prawidłowe żywienie warunkiem sukcesu w chowie i hodowli szynszyli (dr inż. Sylwester Świątkiewicz)
- Rola czynnika antropogennego w hodowli zwierząt (prof. dr hab. Bogusław Barabasz).
W imieniu organizatorów serdecznie zapraszam do uczestnictwa w wystawie
Impreza jest otwarta.
Koszt biletu wstępu to 5 zł/os. lub 10 zł za bilet rodzinny.
PROGRAM VI MIEDZYNARODOWEJ WYSTAWY SZYNSZYLI
Piątek, 13.02.2009
od godz. 15.00 |
Przyjmowanie gości i
zwierząt |
17.00-19.00 |
Zajęcia praktyczne z
zakresu oceny dojrzałości okrywy włosowej, skórowania i przygotowania
skór do sprzedaży. Dyskusja na tematy interesujące hodowców. |
19.30 |
Kolacja |
8.30 |
Śniadanie |
do godz. 9.30 |
Przyjmowanie zwierząt
oraz skór na wystawę |
9.45 |
Oficjalne otwarcie,
przywitanie gości |
10.00 |
Rozpoczęcie części
wykładowej: |
10.00-11.00 |
Wysoka jakość
zwierząt – kluczowym problemem przy zakładaniu i prowadzeniu fermy -
mgr inż. Robert Brach |
11.00-11.20 |
Prezentacja i
omówienie nowej odmiany mutacyjnej – Blue Diamond – Niell Sørig hodowca
z Danii |
11.20-12.20 |
Założenia
technologiczne i wyposażenie ferm a produkcja skór – dr inż. Stanisław
Łapiński |
12.20-13.20 |
Prawidłowe żywienie
warunkiem sukcesu w chowie i hodowli szynszyli – doc. dr hab. Sylwester
Świątkiewicz |
13.20-14.15 |
Przerwa obiadowa |
14.15-15.00 |
Rola czynnika
antropogennego w hodowli zwierząt – prof. dr hab.
Bogusław Barabasz |
15.00-16.00 |
Publiczny wybór
czempionów oraz omówienie wzorca oceny fenotypu szynszyli |
16.00-16.15 |
Omówienie wyników
wystawy skór oraz kryteriów oceny skór |
17.00-17.15 |
Oficjalne ogłoszenie
wyników wystawy, rozdanie dyplomów i nagród |
17.15-19.00 |
Przerwa |
19.00 |
Bankiet |
22.00 |
Wybór
najsympatyczniejszej „szynszylowej pary” |
8.30 |
śniadanie |
9.30-10.30 |
Zajęcia praktyczne z
zakresu skórowania i przygotowania skór do sprzedaży. Dyskusja
c.d. |
11.00 |
Zakończenie
spotkania, pożegnanie gości |