VI Międzynarodowa Wystawa Szynszyli - problematyka produkcji skór


VI Międzynarodowa Wystawa Szynszyli - problematyka produkcji skór: artykuł nr 6124

2009-02-11 12:21:18 Zoologia

Od piątku do niedzieli, tj. od 13-15 lutego br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbędzie się VI Międzynarodowa Wystawa Szynszyli i spotkanie hodowców połączone ze szkoleniem na temat problematyki produkcji skór.

Organizatorem imprezy jest Zarodowa Ferma Szynszyli „Raton” z Radwanowic oraz pracownicy naukowi Zespołu Hodowli Zwierząt Futerkowych KHDZFiZ Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W programie przewidziano m.in. :

  • wystawę zwierząt (hodowcy z kraju i zagranicy),
  • skup skór szynszylowych,
  • prezentację nowej mutacji barwnej szynszyli – Blue Diamond,
  • wykłady z zakresu hodowli szynszyli i organizacji ferm na niżej wymienione tematy:
  1. Wysoka jakość zwierząt – kluczowym problemem przy zakładaniu i prowadzeniu fermy (mgr inż. Robert Brach)
  2. Założenia technologiczne i wyposażenie ferm, a produkcja skór (dr inż. Stanisław Łapiński).
  3. Prawidłowe żywienie warunkiem sukcesu w chowie i hodowli szynszyli (dr inż. Sylwester Świątkiewicz)
  4. Rola czynnika antropogennego w hodowli zwierząt (prof. dr hab. Bogusław Barabasz).

W imieniu organizatorów serdecznie zapraszam do uczestnictwa w wystawie
Impreza jest otwarta.
Koszt biletu wstępu to 5 zł/os. lub 10 zł za bilet rodzinny.

PROGRAM VI MIEDZYNARODOWEJ WYSTAWY SZYNSZYLI

Piątek, 13.02.2009

od godz. 15.00

Przyjmowanie gości i zwierząt

17.00-19.00

Zajęcia praktyczne z zakresu oceny dojrzałości okrywy włosowej, skórowania i przygotowania skór do sprzedaży. Dyskusja na tematy interesujące hodowców.

19.30

Kolacja

 

Sobota, 14.02.2009

8.30

Śniadanie

do godz. 9.30

Przyjmowanie zwierząt oraz skór na wystawę

9.45

Oficjalne otwarcie, przywitanie gości

10.00

Rozpoczęcie części wykładowej:

10.00-11.00

Wysoka jakość zwierząt – kluczowym problemem przy zakładaniu i prowadzeniu fermy - mgr inż. Robert Brach

11.00-11.20

Prezentacja i omówienie nowej odmiany mutacyjnej – Blue Diamond – Niell Sørig hodowca z Danii

11.20-12.20

Założenia technologiczne i wyposażenie ferm a produkcja skór – dr inż. Stanisław Łapiński

12.20-13.20

Prawidłowe żywienie warunkiem sukcesu w chowie i hodowli szynszyli – doc. dr hab. Sylwester Świątkiewicz

13.20-14.15

Przerwa obiadowa

14.15-15.00

Rola czynnika antropogennego w hodowli zwierząt

– prof. dr hab. Bogusław Barabasz

15.00-16.00

Publiczny wybór czempionów oraz omówienie wzorca oceny fenotypu szynszyli

16.00-16.15

Omówienie wyników wystawy skór oraz kryteriów oceny skór

17.00-17.15

Oficjalne ogłoszenie wyników wystawy, rozdanie dyplomów i nagród

17.15-19.00

Przerwa

19.00

Bankiet

22.00

Wybór najsympatyczniejszej „szynszylowej pary”

 

Niedziela, 15.02.2009

8.30

śniadanie

9.30-10.30

Zajęcia praktyczne z zakresu skórowania i przygotowania skór do sprzedaży. Dyskusja  c.d.

11.00

Zakończenie spotkania, pożegnanie gości

 



Tagi: wystawa szynszyli hodowcy szynszyli odmiany szynszyli szynszyla Blue Diamond fermy szynszyli

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 6124

mysle, ze najchetniej bym tam wkroczyl i poobdzieral ze skory wszystkich przebywajacych w srodku, po czym posolil ich. z pewnoscia zakonserowowaloby to ich ciala, ktore moglbym nastepnie wypchac i wystawic na allegro. to sie nalezy tym ludziom.
~satan666(2009-05-10)

a ja bym obdarl ze skory tych co temu protestuja ,ciekawe co jesz na obiad? swinke? kurczaczka? moze? z ubojni co byl na zywca z piorek obdzierany? nosisz paski ze skory ? buciki? jesz hamburgery? wiec idz do ubojni zoabcz jak cielaki sa usmiercane mlotkiem w glowe .....po co tu komentarz lachmyto wystawiasz? szynszyle sa usmiercane humanitarnie wiec nie wiesz to nie pisz i nie cierpia jak kurczaki na fermach ktorymi zajadasz sie na obiad .pseudoekologu....
~kris(2009-11-13)

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z zoologii