Peptydy - mali, wielcy krewniacy białek


Peptydy - mali, wielcy krewniacy białek: artykuł nr 6211

2009-04-15 09:27:46 Ciekawostki

Rada Rektorów Województwa Pomorskiego Centrum Informatyczne Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej zaprasza do Kawiarni Naukowej w Hotelu Rezydent w Sopocie (Plac Konstytucji 3 Maja 3) spotkanie pt. Peptydy – mali, wielcy krewniacy białek.

23 kwietnia 2009 roku (czwartek), godz. 18:00
prof. dr hab. Krzysztof Rolka (Uniwersytet Gdański)
Peptydy – mali, wielcy krewniacy białek.


Peptydy występują powszechnie w świecie roślin i zwierząt. Okazało się, że większość hormonów to peptydy. Pośredniczą one w przekazywaniu wielu efektów biologicznych, w tym między innymi obniżeniu poziomu bólu (peptydy opioidowe), uczeniu, zapamiętywaniu, powstawaniu stanów euforycznych (endorfiny). Peptydy kontrolują też aktywność wielu enzymów.

Wiele z naturalnie występujących antybiotyków to także peptydy. Niektóre z bardzo silnych trucizn to również peptydy; wchodzą one w skład jadów węży, żab, ślimaków i owadów. Muchomor sromotnikowy zawdzięcza swoją bardzo złą sławę toksycznym peptydom – amatoksynom i fallotoksynom.

Tagi: peptydy białka Krzysztof Rolka Uniwersytet Gdański

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 6211

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z ciekawostek