Interakcje pomiędzy lekami a żywnością - wykład na SGGW: artykuł nr 6619
2010-02-15 19:10:49 Medycyna
17 lutego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie organizuje wykład pt. "Interakcje pomiędzy żywnością a lekami". Prelekcję wygłosi dr inż. Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Jak podkreślają organizatorzy spotkania, w ostatnich latach zwraca się
większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w
procesie farmakoterapii. Składniki naszej diety (takie jak: błonnik,
tłuszcze, flawonoidy, furanokumaryny, składniki mineralne, witaminy,
kofeina i inne) mogą modyfikować etapy farmakokinetyki leku, tj.
wchłanianie, metabolizm i jego wydalanie. Czasami dochodzi do synergicz
nego działania leku i składników żywności, przy czym siła działania
leku może ulec zwielokrotnieniu.
Niektóre z tych interakcji - podkreślają organizatorzy - są bardzo
groźne i prowadzą do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu
ciśnienia tętniczego krwi albo hipotomii ortostatycznej. Interakcje
leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia,
wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego
koszty.Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.15 w SGGW (ul.
Nowoursynowska 159 C), na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i
Konsumpcji, bud. nr 32, w auli II.
Więcej informacji na stronie: http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl