Ludzie wyczuwają szósty smak - tłusty: artykuł nr 6677
2010-03-16 02:05:43 Medycyna
Ludzie potrafią wyczuwać nie tylko smak słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami, ale również "tłusty" - zaobserwowali naukowcy. Ich odkrycie może pomóc w walce z otyłością - informuje "British Journal of Nutrition".
Do tej pory naukowcy utrzymywali, że ludzie są w stanie odczuwać pięć
rodzajów smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny oraz umami -
charakterystyczny dla pokarmów bogatych w białka. Teraz wnioskują, że
"ludzie wyczuwają szósty smak, tłusty", jak oznajmił jeden z odkrywców
zjawiska, dr Russell Keast z australijskiego Deakin University.
Keast i jego współpracownicy z Australii i Nowej Zelandii doszli także
do wniosku, że wrażliwość na ten smak u różnych osób bywa zupełnie
różna. Ludzie bardzo wrażliwi na ten rodzaj smaku jedzą przeważnie
mniej tłustych potraw, rzadziej też miewają nadwagę.
Naukowcy ustalili to dzięki opracowaniu metody, która pozwala zbadać
ludzką zdolność wyczuwania smaków całej grupy kwasów tłuszczowych,
jakie często występują w produktach spożywczych. Stwierdzili także, że
w przypadku "tłustego" zmysł smaku posiada progi wrażliwości. Progi te
bywają odmienne u różnych osób - jedni są na ten smak bardziej
wrażliwi, inni mniej.
Próbując to wyjaśnić, badacz zwrócił uwagę, że współcześni ludzie
pochłaniają bardzo dużo tłuszczów, a te są bardzo łatwo dostępne. Można
więc zakładać, że z biegiem czasu system percepcji smaków mógł stracić
wrażliwość na smak tłusty i dlatego tylko część ludzi jest na niego
bardziej wrażliwa.
"Co ciekawe, ludzie o dużej wrażliwości na smak tłusty jedzą mniej
tłustych pokarmów i mają niższy wskaźnik masy ciała BMI niż osoby o
mniejszej wrażliwości" - podkreślił Keast.
Naukowcy próbują teraz lepiej zrozumieć przyczyny różnic wrażliwości w
odbieraniu tłustego smaku. Może to doprowadzić do opracowania metod
kontroli zjadanych porcji tłuszczu, jak i nowych, niskotłuszczowych
produktów i diet.