Mało bocianów czarnych


Mało bocianów czarnych: artykuł nr 943

2005-07-05 20:48:06 Zoologia

W tym roku w okolicach woj. Lubuskiego i Zachodniopomorskiego bardzo mało bocianów czarnych zasiedliło swoje gniazda. Na 25 miejsc lęgowych zaledwie 10 jest zajętych, także zmalała populacja młodych bocianów. W tamtym roku było podobnie, ale nie aż tak źle. Powodem małej liczebności bocianów czarnych są suche lata i opadanie poziomu wód, oraz brak pożywienia, głównie ryb.

Trwa akcja obrączkowania młodych około miesięcznych piskląt. W tym roku w jednym z gniazd w woj. Lubuskim znajdują się 2 pisklęta, a w tamtym roku było ich nawet 5. Ornitolodzy wyznaczyli dla ochrony gniazd 100-metrową strefę, a w okresie lęgowym ma ona aż 500 metrów. Przebywania bez zgody w tej strefie jest zabronione. Bocian Czarny zakłada gniazda w podmokłych lasach na wysokich drzewach liściastych. Tak jak jego biały krewniak wraca w to samo miejsce. Samica składa od 3 do 5 jaj.

Mateusz Pychyński (na podst. inf. prasowych)

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 943

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z zoologii