Bądź na bieżąco z wydarzeniami, subskrybuj kanały RSS
     Zobacz inne kanały tematyczne RSS dziennika BIOLOG
Wiadomości | Biotechnologia | Botanika | Ciekawostki | Ekologia | Leśnictwo | Medycyna | Zoologia | Encyklopedia | Forum chemiczne | Forum medyczne |
  
Zdrowie i medycyna: | Aktualności | Ciało człowieka | Leksykon chorób | Genetyka

     


Co jeść przy cukrzycy?

Zdrowie i medycyna


PRODUKTY ZBOŻOWE
- Produkty te należy jeść z umiarem, uważać na nadmierną ilość węglowodanów.
- Pieczywo- najlepsze razowe. Należy unikać białego, oraz słodkiego, jak chałka, chleb miodowy, ciasta półfrancuskie, bułki słodkie i maślane.
- Kasze gruboziarniste, np. gryczana, oraz musli (płatki zbożowe, niewielka ilość suszonych owoców i orzechów). Bez miodu, czekolady, karmelu.
- Ryż najlepiej wybrać brązowy- ma większą ilość błonnika.


WARZYWA
Są bardzo polecane (zawierają węglowodany i dużo błonnika), najlepiej w postaci surówek i sałatek.

Najlepsze warzywa:
- kiszona kapusta
- kalafior
- cykora
- pomidory
- ogórki świeże i kiszone
- szpinak
- rzodkiewki
- sałata

Te warzywa należy jeść, ale z umiarem: - kapusta
- marchew
- papryka
- buraki
- cebula
- fasola szparagowa
Surówki i sałatki najlepiej sporządzać z dodatkiem oleju słonecznikowego, sojowego lub kukurydzianego. Zamiast śmietany lepiej użyć kefir, jogurt, niskotłuszczowy majonez, zsiadłe mleko. Do gotowany warzyw warto dodać trochę masła lub margaryny.


OWOCE
Najmniej węglowodanów zawierają:
- poziomki
- truskawki
- arbuz
- grejpfruty

Średnią ilość węglowodanów mają:
- pomarańcze
- mandarynki
- morele
- agrest
- brzoskwinie
- czereśnie
- jagody
- jabłka
- gruszki
- kiwi
- maliny
- wiśnie
- czerwone porzeczki

Należy uważać z owocami takimi jak:
- śliwki
- czarne porzeczki
- banany
- winogrona
- ananasy
- brzoskwinie z puszki


PRZETWORY OWOCOWE
Należy unikać syropów owocowych, wysokosłodzonych dżemów i marmolad. Z niskosłodzonymi trzeba zachować umiar. Również soki owocowe należy ograniczać. Najlepiej pić wodę mineralną z odrobiną soku lub cytryną.


MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
Należy uważać z ilością, lecz nie wolno rezygnować. Najlepiej wybierać produkty o niskim poziomie tłuszczu- do 2%. Z sera najlepszy będzie chudy lub półtłusty. należy ograniczać spożycie serów żółtych, pleśniowych, i topionych (dużo cholesterolu).


MIĘSO, DRÓB, RYBY
Najlepiej jeść mięso chude:
- indyk
- kurczak
- cielęcina
- wołowina

Najlepsze przetwory mięsne to wędliny wołowe i drobiowe. Lepiej zrezygnować z tłustych parówek, pasztetów, salcesonów.

Mięso przyrządzać najlepiej dusząc je, gotując lub piekąc w folii.

Najlepsze ryby:
- mintaj
- flądra
- dorsz
- morszczuk
- tuńczyk
- makrela
- halibut
- śledź


TŁUSZCZE
Trzeba całkowicie zrezygnować z boczku, smalcu, słoniny.
Warto ograniczyć tłuszcze do smarowania pieczywa. Oleje używać najlepiej na surowo, np. do sałatek (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy).
Do gorących posiłków najlepiej stosować oliwę z oliwek.


PRODUKTY SŁODKIE I MIÓD
Spożywanie tych produktów powinno być silnie ograniczane i kontrolowane. Można sobie na nie pozwolić tylko na malutką ilość przy specjalnych okazjach. Można ewentualnie używać słodzika i gotowe produkty bez cukry- np. czekolady, ale też z umiarem.


ALKOHOL
Należy pić z umiarem, i zawsze z jedzeniem. Trzeba częściej badać stężenie cukru we krwi. Po piciu a przed snem niezbędne jest zjedzenie czegoś bogatego w węglowodany.


Biolog.pl, Grażyna Siedlecka, według opracowania dr n. med. Lucyny Pachockiej









Dostępne: 2005-10-20