Bądź na bieżąco z wydarzeniami, subskrybuj kanały RSS
     Zobacz inne kanały tematyczne RSS dziennika BIOLOG
Wiadomości | Biotechnologia | Botanika | Ciekawostki | Ekologia | Leśnictwo | Medycyna | Zoologia | Encyklopedia | Forum chemiczne | Forum medyczne |
  
Salmonelloza


Salmonelloza – choroba układu pokarmowego. Choroba zakaźna spowodowana zakażeniem bakterią (pałeczką) chorobotwórczą z grupy o nazwie Salmonella (od nazwiska odkrywcy, amerykańskiego uczonego Daniela Salmona).

Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową po spożyciu pokarmów zawierających bakterię Salmonelli, po około 12-24 godzin dochodzi do wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Należą do nich:

  • kurczowe bóle brzucha
  • biegunka
  • gorączka
  • wymioty


Przyczyną zakażenia często są lody, wyroby cukiernicze lub garmażeryjne. Niekiedy źródłem zakażenia mogą być pracownicy będący nosicielami Salmonelli, którzy mają styczność z produkcją żywności. Zapobieganie polega na spożywaniu świeżych produktów spożywczych, sparzeniu przed użyciem jajek, przechowywaniu produktów w lodówce nie spożywaniu podczas upałów ciast z kremem i sałatek z majonezem. Nie należy także do wyrobów stosować jaj kaczych, gdyż w nich głownie są zawarte bakterie salmonelli. Leczenie polega na stosowaniu antybiotyków, leków przeciwbiegunkowych oraz nawadniania. W części przypadków może być konieczna hospitalizacja. Choroba może być niebezpieczna dla dzieci, osób w starszym wieku oraz osób z zaburzeniami odporności.

<< Salmonella >>

Treść hasła pochodzi z Wikipedii i udostępniana jest na licencji: GNU

[ Słownik przyrodniczy ]



Komentarze KOMENTARZE
Zapraszamy też do dyskusji na największym polskim forum przyrodniczym




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Biolog.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść nadsyłanych opinii.