Bądź na bieżąco z wydarzeniami, subskrybuj kanały RSS
     Zobacz inne kanały tematyczne RSS dziennika BIOLOG
Wiadomości | Biotechnologia | Botanika | Ciekawostki | Ekologia | Leśnictwo | Medycyna | Zoologia | Encyklopedia | Forum chemiczne | Forum medyczne |
  
[ Książki - strona główna ] [ Wykaz książek ] [ Wykaz kategorii ]

 

NA POCZĄTKU BYŁ GŁÓD (Ewolucja ludzkiej diety)

NA POCZĄTKU BYŁ GŁÓD (Ewolucja ludzkiej diety)
Kliknij
aby powiększyć

Marek Konarzewski

Państwowy Instytut Wydawniczy

 

Zwierzęta jedzą po to, by żyć. Współczesny człowiek zdaje się żyć po to, by jeść. I bardzo się tym, co je, interesuje. Wystarczy otworzyć niemal dowolną gazetę, włączyć dowolny kanał telewizyjny, by trafić na artykuł, lub program o jedzeniu, reklamę czegoś do zjedzenia, bądź... informacje o tym, jak się najskuteczniej odchudzić. Jednakże książkę Marka Konarzewskiego warto polecać nie tylko dlatego, że poświęcona jest tematowi budzącemu powszechne zainteresowanie. To książka napisana przez biologa - ewolucjonistę, która ma nam pomóc zrozumieć ludzkie zwyczaje żywieniowe. Kluczem do tego zrozumienia jest fascynująca historia ludzkiej diety.
Jeśli porównamy czas trwania ewolucji człowiekowatych z upływem 12 godzin, to moment, w którym pojawił się Homo sapiens przypadnie na ostatnie 20 minut. Natomiast cała historia rolnictwa, licząca sobie około 10 tysięcy lat, zacznie się ledwie minutę przed godziną dwunastą! Owo ostatnie 10 tysięcy lat, to w skali ewolucyjnej dosłownie mgnienie oka. To wtedy pojawiły się nieznane wcześniej, a dziś stanowiące podstawę wyżywienia produkty zbożowe i mleczne, mięso udomowionych zwierząt i rafinowany cukier. Zastąpiły one składniki diety paleolitycznej, zwierające kilkukrotnie mniej tłuszczu i cukrów. Czy mieliśmy dosyć czasu, by przystosować się do dietetycznej rewolucji? Dość powiedzieć, że kolejne pokolenia bakterii, zamieszkujących nasze przewody pokarmowe, mają w ciągu doby więcej szans na utrwalenie korzystnych mutacji, niż ludzkość od czasu rozpoczęcia uprawy roli. Oznacza to, że pod względem biologicznym tylko bardzo nieznacznie różnimy się od łowców-zbieraczy, będących bezpośrednimi przodkami pierwszych rolników.
Nasza fizjologia odżywiania jest więc w dalszym ciągu bardziej dostosowana do paleolitycznego menu, niż do produktów z półek supermarketów. Bez cofnięcia się wstecz w zamierzchłą historię ewolucyjną naszego gatunku nie sposób wyjaśnić przyczyn epidemii otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia, ale także biologicznych uwarunkowań wegetarianizmu i kanibalizmu, czy też naszej słabości do przypraw i używek. I tego właśnie dokonuje w swej książce Marek Konarzewski. Czyni to w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe (ostatnie z listopada 2004), prezentując je w przystępny sposób i niejednokrotnie poddając wnikliwej i krytycznej ocenie.
W swej książce Marek Konarzewski nie próbuje wykreować jeszcze jednej

 

Rok wydania: 2005
224 stron(y)

ISBN: 83-06-02953-4
Język: Polski