Portal przyrodniczy


Artykuł z archiwum przyrodniczego

Nietoperze powoli opuszczają Międzyrzecki Rejon Umocniony

2006-04-03 22:48:57 Zoologia

Po zimowej hibernacji nietoperze powoli opuszczają jedno z największych w Europie zimowisk tych latających ssaków. Z podziemi Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego (Lubuskie) jako pierwsze wyleciały mopki. Po ociepleniu większość nietoperzu wróciła do aktywności.

Jak powiedział PAP specjalista zespołu Parków Krajobrazowych woj. lubuskiego, Władysław Kwela, wyloty potrwają do końca kwietnia.

Początkowo nietoperze będą na kilka godzin opuszczały bunkry, by pożywić się, a w miarę pojawiania się coraz większej liczby owadów i ocieplania się, w końcu odlecą w miejsca, gdzie bytują przez pozostałą część roku, niekiedy oddalone o ponad 100 km.

Pierwsze wyleciały mopki, jako ostatnie z zimowiskiem pożegnają się nocki duże. Kwela przypomniał, że do połowy kwietnia teren zimowiska nietoperzy jest pod ścisłą ochroną i obowiązuje tam zakaz wstępu.

Międzyrzecki Rejon Umocniony to zespół poniemieckich fortyfikacji, składający się z wielokilometrowych podziemnych korytarzy i różnego typu pomieszczeń oraz sieci bunkrów. Dzięki panującej pod ziemią stałej temperaturze 6-9 stopni Celsjusza, nietoperze mają znakomite warunki do zimowej hibernacji. Pod dostatkiem jest tam też wody, której potrzebują w tym okresie. 

W związku z liczną populacją różnych gatunków zimujących tam nietoperzy, w podziemiach powstał rezerwat Nietoperek. W tym roku naliczono tam ponad 32 tys. nietoperzy reprezentujących kilka gatunków; najwięcej nocków dużych i rudych.

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce, Marcin Rynkiewicz

Zobacz aktualne tematy na forum przyrodniczym

    Nie mozna połączyć się z adresem: http://www.forum.biolog.pl/rss6.php.