Małopolska: Cuchnący problem w chrzanowskim lesie: artykuł nr 1067
2005-08-10 21:57:48 Ekologia
Kilkadziesiąt ton odpadów z ubojni lub zakładu kuśnierskiego zatruwa powietrze pod Chrzanowem w Małopolsce. Kości i skóry nie tylko śmierdzą, są też groźne zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.
Początkowo podejrzewano, że smród pochodzi z kanalizacji. Jednak skargi mieszkańców zawiodły policjantów do rosnącego niedaleko zabudowań lasu. Okazało się, że ktoś porzucił tam około siedmiu wywrotek odpadów garbarskich.
Wydział Gospodarki Komunalnej chrzanowskiego urzędu miasta nakazał usunięcie odpadów w trybie pilnym. Jednak skierowane do nadleśnictwa żądanie wysłano pocztą. Zanim dotrze ono do adresata, może dojść do zatrucia okolicy. Jeśli już jednak wielkie sprzątanie stanie się faktem, jego koszt może sięgnąć nawet 30 tysięcy złotych.
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z ekologii
- Dolna Wisła, zapora we Włocławku - środowisko - przeszłość, stan obecny, perspektywy
- Sukces w sprawie rezerwatu Dolina Chłapowska
- Zielona Uczelnia 2010
- Nowe regulacje prawne dotyczące środków ochrony roślin
- Przyroda w oczach chemików
- W Poznaniu rozpoczęły się targi Poleko
- Konkurs dla dziennikarzy MEDIA Z KLIMATEM II