Orzeszki pomocne w walce z nowotworami: artykuł nr 1212
2005-09-16 00:19:09 Medycyna
Brytyjscy naukowcy przekonują, że substancja występująca w orzeszkach, fasoli i płatkach zbożowych może w istotny sposób obniżyć ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Chodzi o pięciofosforan inozytolu, który jak podejrzewano już od pewnego czasu, blokuje działanie enzymu istotnego przy wzroście komórek nowotworowych. Co więcej wzmacnia także skuteczność niektórych leków przeciwrakowych.
Szczególnie wiele tej substancji można znaleźć w orzeszkach ziemnych i orzechach nerkowca, a także w kilku odmianach fasoli.
Co ciekawe wysoka temperatura sprzyja powstawaniu pięciofosforanu inozytolu, więc najzdrowsze są prażone orzeszki i gotowana fasola. Naukowcy podkreślają, że substancja jako naturalna nie jest toksyczna nawet w dużych ilościach.
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z medycyny
- Zaraza nadciąga do nas ze Wschodu
- Dziewczynka pogryziona przez nietoperza jest od pół roku w śpiączce
- VI Międzynarodowe Zimowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym Szczyrk 2011
- Klonowanie terapeutyczne pomocne w leczeniu choroby Parkinsona
- Mały kleszcz - duże zagrożenie, czyli jak bezpiecznie spędzać czas na świeżym powietrzu
- Szczepienia przeciw świńskiej grypie
- Wyprzedźmy jesienny atak astmy