Ptasia grypa - fakty i mity: artykuł nr 1367
2005-10-17 18:01:11 Medycyna
Ptasiej grypy jeszcze nie ma w Polsce, ale już wśród wielu dążyła wywołać panikę. Dlatego dziś w Faktach rozwiewamy wątpliwości; mówimy, jak można i jak nie można zarazić się ptasią grypą. Wirus H5N1 przenosi się drogą powietrzną i jest niebezpieczny, ale zarażenie się nim - przynajmniej w tej formie, w której teraz występuje - jest prawie tak samo prawdopodobne jak trafienie szóstki w totka; dotyczy niewielu. Poza tym, co ważniejsze, nie przenosi się z człowieka na człowieka.
Wirusem ptasiej grypy może więc zarazić się np. pracownik kurzej fermy, w której potwierdzona zostanie obecność niebezpiecznego szczepu H5N1.
Nieprawdą jest z kolei, że wirusem można się zarazić, jedząc kurze jajka i mięso. Dlatego przygotowując obiad - na przykład filety z kurczaka czy indyka w panierce, a więc używając jajka - nie musimy zakładać gumowych rękawiczek i maseczek ochronnych.
Jedząc drób, nie zarazimy się ptasią grypą – uspokaja prof. Andrzej Gładysz. Wirus ten szerzy się drogą powietrzną – atakuje i rozwija się w układzie oddechowym. Przeniesienie nawet brudnymi rękami jakiś tam cząstek wirusa do przewodu oddechowego natychmiast uruchamia mechanizmy odpornościowe, które w tym wypadku na pewno go zneutralizują.
Oczywiście trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie mycia rąk przed przygotowywaniem posiłków, przed jedzeniem, po wyjściu z toalety – dodaje profesor. Na razie bowiem choroba brudnych rąk właśnie, czyli wirusowe zapalenie wątroby, jest bardziej niebezpieczne niż ptasia grypa.
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z medycyny
- Ptasia grypa coraz bliżej polskich granic
- Ciepłe ubranie i rosół kontra przeziębienie
- Mysz, a choruje jak człowiek
- Zarejestrowano ponad 10 400 osób zakażonych HIV
- Ptasia grypa dotarła do Włoch
- Rakotwórczy akrylamid we frytkach
- Bakterie żyjące w jelitach mogą przyczyniać się do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów