Nowe limity związków chemicznych w żywności: artykuł nr 1883
2006-02-03 20:54:31 Medycyna
Komisja Europejska wprowadziła w piątek nowe limity na obecność rakotwórczych dioksyn i związków znanych jako PCB w żywności pochodzenia zwierzęcego i w karmach dla zwierząt.
Produkty żywnościowe lub karma dla zwierząt, które będą przekraczać poziom tych szkodliwych związków, od listopada nie będą dopuszczane do sprzedaży na rynku unijnym.
Unijny komisarz ds. zdrowia Markos Kyprianu powiedział, że KE będzie starać się systematycznie działać w kierunku minimalizowania wpływu szkodliwych substancji chemicznych na człowieka. "Teraz zadaniem władz poszczególnych krajów członkowskich jest monitorowanie przestrzegania określonych limitów przez producentów żywności i hodowców zwierząt " - powiedział Kyprianu.
Źródło: gazeta.pl/PAP (fragmenty)
Wybrane wiadomości z medycyny
- Dzień Mózgu w Trójmieście, 18 marca 2011 r.
- Światowy Dzień bez Tytoniu
- 24 osoby zarażone włośnicą na Kujawach i Pomorzu
- Nowe ognisko ptasiej grypy na Uralu
- Zmarła najstarsza osoba na świecie
- Polacy chcą oddawać narządy
- Jak wirus ptasiej grypy dotarł do Polski