Nowe limity związków chemicznych w żywności


Nowe limity związków chemicznych w żywności: artykuł nr 1883

2006-02-03 20:54:31 Medycyna

Komisja Europejska wprowadziła w piątek nowe limity na obecność rakotwórczych dioksyn i związków znanych jako PCB w żywności pochodzenia zwierzęcego i w karmach dla zwierząt.

Produkty żywnościowe lub karma dla zwierząt, które będą przekraczać poziom tych szkodliwych związków, od listopada nie będą dopuszczane do sprzedaży na rynku unijnym.

Unijny komisarz ds. zdrowia Markos Kyprianu powiedział, że KE będzie starać się systematycznie działać w kierunku minimalizowania wpływu szkodliwych substancji chemicznych na człowieka. "Teraz zadaniem władz poszczególnych krajów członkowskich jest monitorowanie przestrzegania określonych limitów przez producentów żywności i hodowców zwierząt " - powiedział Kyprianu.

Źródło: gazeta.pl/PAP (fragmenty)

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z medycyny