Jad kiełbasiany: artykuł nr 2302
2006-04-19 18:00:22 Prasa
Naukowcy opracowali nową, niezwykle czułą metodę wykrywania toksyn, m.in. toksyny cholery i jadu kiełbasianego - donosi najnowszy numer Nature biotechnology. Toksyny bakteryjne, takie jak jad kiełbasiany lub toksyna cholery, mogą być (potencjalnie) stosowane jako broń biologiczna - skażenie wody lub pożywienia toksynami może bowiem wywołać epidemię i śmierć wielu tysięcy a nawet milionów ludzi.
Dotychczas stosowane metody wykrywania toksyn polegały na zastosowaniu
techniki PCR, czyli reakcji łańcuchowej polimerazy w połączeniu z metodami
immunologicznymi wykorzystującymi przeciwciała, które rozpoznają toksyny.
Nową, niezwykle czułą metodę wykrywania toksyn bakteryjnych opracowała grupa
naukowców z Armed Forces Institute of Pathology pod kierunkiem Jeffrey'a Masona.
Naukowcy z Armed Forces Institute of Pathology ulepszyli tradycyjną metodę,
umieszczając cząsteczki niezbędne dla zapoczątkowania reakcji PCR w liposomie,
pęcherzyku otoczonym podwójną warstwą lipidową. Na zewnętrznej powierzchni
liposomu umieszczone zostały receptory wiążące się z toksyną.
Jeżeli w badanej próbce znajdują się choćby śladowe ilości toksyn, oddziałują
one z receptorami obecnymi na powierzchni liposomu, powodując jego pęknięcie i
zapoczątkowanie reakcji PCR, wzmacniającej sygnał.
Pozwala to na wykrycie niezwykle małych ilości toksyn, bez konieczności
przeprowadzania badań na zwierzętach. W przypadku toksyny botulinowej lub
toksyny cholery, metoda ta jest o kilka rzędów wielkości bardziej czuła niż
tradycyjne metody.
Przecinkowiec cholery, Vibrio cholerae, to bakteria przenoszona drogą pokarmową,
głównie przez picie zakażonej wody. Występuje ona głównie w ciepłym klimacie, w
Afryce i Azji. Bakterie wnikają do organizmu i zatruwają go toksyną cholery,
powodując ciężkie odwodnienie, a często zgon.
Toksyna botulinowa, inaczej zwana jadem kiełbasianym, jest bardzo silną trucizną
produkowaną przez bakterie Clostridium botulinum. Do wytwarzania tej toksyny
może dojść w niewłaściwie produkowanych i przechowywanych konserwach (mięsnych,
rybnych, jarzynowych). Dawka śmiertelna toksyny botulinowej wynosi ok. 0,0004
mg.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce