Małpy zasmakowały w winie


Małpy zasmakowały w winie: artykuł nr 2557

2006-05-23 00:51:51 Zoologia

Małpy w budapeszteńskim zoo codziennie, aczkolwiek w niewielkich ilościach, piją czerwone wino, co stymuluje u nich produkcję czerwonych ciałek krwi - informuje kierownictwo ogrodu. W 2005 roku było to w sumie 55 litrów wina, wypitego głównie przez 11 małp człekokształtnych - mówi rzecznik zoo Zoltan Hanga. Personel dolewa małpom wina do herbaty, oczywiście dawkując trunek tak, żeby zwierzęta się nie upijały.

Rzecznik dodaje, że małpom podaje się mało wyszukane wino stołowe, które doskonale nadaje się do stymulowania produkcji czerwonych ciałek. Zoltan Hanga zapewnia, że żadna z małp nie delektuje się oczywiście słynną węgierską "byczą krwią", czyli winem marki Egri Bikaver.

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z zoologii