Upał nie odbiera apetytu lokatorom ogrodu zoologicznego: artykuł nr 3006
2006-07-25 13:47:19 Ciekawostki
Makaron z dżemem, groch w postaci purée, ziemniaki (ale koniecznie gotowane w łupinach), bułki z twarogiem, jajka na twardo w skorupkach, bułki moczone w kawie z mlekiem, a na podwieczorek owoce i warzywa oraz ziarna słonecznika i pestki dyni - to menu pawianów, gibonów i kapucynek. Pawiom i gwarkom nie wystarcza samo ziarno. Ptaki wprost rzucają się na sałatę, marchew, jabłka, czereśnie i ogórki. Choć świnie karłowate hołdują zasadzie: wszystko, i byle dużo, też mają swą kulinarną słabość, czyli wysuszone kromki chleba. Papuga popielata połyka fistaszki i kostki białego sera, a dopiero potem pałaszuje arbuza, kiwi i mango.
Apetyt kinkażu, niewielkiego drapieżnika z szopowatych, wzrasta, kiedy do owoców doda się trochę miodu. - To nie żadna fanaberia - tłumaczy Renata Witczak z miejskiego zoo. - Żyjące w naturze zwierzę uwielbia wybierać miód z barci albo nektar z kwiatów. Do tego celu ma język długości aż dwunastu centymetrów.
Źródło: Dziennik Łódzki
Wybrane wiadomości z ciekawostek
- TRWA XIII FESTIWAL NAUKI W KRAKOWIE POD HASŁEM OBLICZA WODY (FOTO)
- Nowe artykuły w dziale Zdrowie i medycyna
- Bocianie gniazda
- Rekordowa ryba ważąca 293 kg
- Śnieżne zaspy i intensywne opady w Tatrach
- Bionotatki serwisem informacyjnym
- W Łodzi trwa XI Festiwal Filmów Przyrodniczych im. Włodzimierza Puchalskiego