Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia: artykuł nr 3258
2006-09-05 20:28:43 Mikologia
Jak ustrzec się przed zatruciem grzybami, w jaki sposób rozpoznawać grzyby jadalne i trujące, jakie są objawy zatrucia - można się dowiedzieć na wystawie Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia, otwartej we wtorek w Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa w warszawskich Łazienkach. Przestrzegając kilku zasad można znacznie zredukować prawdopodobieństwo zatrucia grzybami - mówili specjaliści podczas otwarcia wystawy.
Należy unikać tych z blaszkami pod kapeluszem, zwłaszcza jeśli są białe. Nie
należy zbierać grzybów starych ani bardzo młodych. Najlepiej wykręcać je z
podłoża, a potem jak najszybciej obrać i obgotować. Grzyby nie posiadają prawie
żadnych wartości odżywczych, więc nie powinny ich jeść dzieci poniżej 12. roku
życia ani osoby starsze.
"Ze zbieraniem grzybów związane są mity i półprawdy" - zwraca uwagę grzyboznawca
z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, Anna Oleńko.
"Błędne jest przekonanie, że jeśli sczernieje srebrna łyżka włożona do garnka z
grzybami, to grzyby są trujące. Nie zawsze też można rozpoznać grzyb trujący
próbując go. Muchomor sromotnikowy ma np. łagodny orzechowy smak. Ludzie, którzy
przeżyli zatrucie nim mówią, że to najlepszy grzyb jaki dotychczas jedli" -
opowiada.
"Nieprawdą jest również, że olszówka to nie grzyb trujący - zawarta w niej
muskaryna rozpuszcza się w wodzie i w środowisku kwaśnym, wiec grzyb uzdatnia
się do spożycia tylko przez gotowanie i marynowanie, ale i tak nie całkowicie.
Substancja ta odkłada się bowiem w wątrobie i z czasem prowadzi do jej
uszkodzenia" - dodaje Oleńko.
Konsultant wojewódzkiego Oddziału Toksykologii Szpitala Praskiego Piotr Burda
przypomina, że zespół objawów, który występuje po spożyciu grzybów trujących,
nazywany jest zespołem sromotnikowym.
"Amanityna, znajdująca się w takich grzybach jak muchomor sromotnikowy,
jadowity, wiosenny lub czubajeczka, powoduje ciężkie uszkodzenie wątroby, nerek
i mózgu. Substancja ta zachowuje właściwości toksyczne nawet przez 10 lat po
zebraniu grzyba i nie ulega zniszczeniu podczas gotowania lub marynowania. Nawet
mały muchomor sromotnikowy jest potencjalnie śmiertelny. Objawy zatrucia nim
występują po 12-24 godzinach od spożycia" - mówi.
Wystawę zorganizowały Wojewódzka Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna w Warszawie i
Główny Inspektorat Sanitarny, a honorowy patronat objął minister zdrowia
Zbigniew Religa.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce