Mandarynki zapobiegają rakowi wątroby: artykuł nr 3295
2006-09-12 11:15:22 Medycyna
Jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby i innych poważnych chorób - wynika z japońskich badań. Jak wykazało przeprowadzone na 1073 osobach badanie w japońskim mieście Mikkabi, jedzenie mandarynek poprawiło wskaźniki związane z ryzykiem miażdżycy i cukrzycy typu II. Z kolei naukowcy z uniwersytetu w Kioto badali 30 pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby, którzy przez rok codziennie pili sok mandarynkowy. W tym czasie żaden z nich nie zachorował na raka.
Natomiast w kontrolnej, niepijącej soku grupie 45 osób zachorowało 8,9 procenta pacjentów. Działanie ochronne mają przede wszystkim zawarte w tych owocach karotenoidy, którym zawdzięczają swój mandarynkowy kolor. Planowana jest dalsza obserwacja pacjentów z Kioto, a także przeprowadzenie badań na większej grupie pacjentów.
Źródło: PAP
Wybrane wiadomości z medycyny
- Czy pandemia grypy to tykająca bomba biologiczna XXI wieku?
- XX Dzień Alergii w Krakowie
- Zlokalizowano ośrodek niepokoju
- Nasz układ odpornościowy przygotowany na walkę z grypą A/H1N1
- Mleczna Ekspedycja na Mazowszu w ramach kampanii Stawiam na mleko!
- Niepopularne szczepienie
- Nowy lek w walce ze szpitalnymi bakteriami