Wodorosty Wakame źródłem związku redukującego tkankę tłuszczową: artykuł nr 3306
2006-09-13 10:49:50 Botanika
Zabarwione na brązowo glony z grupy brunatnic są źródłem związku, który może pomóc w odchudzaniu - wskazują badania japońskich chemików. Zawarty w tych roślinach brunatny pigment, fukoksantyna, ogranicza bowiem odkładanie się tkanki tłuszczowej - wynika z informacji zamieszczonej na stronach internetowego serwisu EurekAleret.
Badania przeprowadzono na ponad 200 gryzoniach - myszach i szczurach.
Zwierzęta, którym podawano fukoksantynę traciły na wadze od 5 do 10 proc.
Okazało się, że pigment hamował odkładanie się tkanki tłuszczowej, gdyż pobudzał
białko UCP1, odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i zamianę energii w ciepło.
Białko UCP1 występuje w komórkach białej tkanki tłuszczowej, która odkłada się
np. na brzuchu i wokół narządów wewnętrznych. To tłuszcz szczególnie
niekorzystny dla organizmu, gdyż wpływa na ryzyko chorób krążenia i zaburzeń
metabolizmu, takich jak cukrzyca typu II. Naukowcy liczą, że fukoksantyna pomoże
zwalczać właśnie ten najbardziej niebezpieczny rodzaj tkanki tłuszczowej.
Innym korzystnym działaniem fukoksantyny okazało się stymulowanie wątroby do
produkcji cennego tłuszczu, kwasu DHA, zaliczanego do grupy omega-3. Związek ten
jest obecny w dużych ilościach w tłuszczach rybich i ma bardzo pozytywny wpływ
na zdrowie. Obniża np. poziom "złego" cholesterolu, a co za tym idzie, ryzyko
chorób układu krążenia. Jak podkreślają autorzy badań, fukoksantyna podnosi
poziom DHA, podobnie jak preparaty z tłuszczów rybich, jednak w przeciwieństwie
do nich nie ma tak nieprzyjemnego zapachu.
Naukowcy nie zaobserwowali, by pigment powodował jakieś niepożądane skutki
uboczne.
Źródło: PAP