Chemia na śniadanie, obiad i kolację: artykuł nr 4401
2007-04-03 04:49:03 Medycyna
W suszonych śliwkach z Argentyny i polskiej sałatce jajecznej był nadmiar kwasu sorbinowego, w suszonych morelach sprowadzanych z Turcji i rodzimych pieczarkach marynowanych za dużo było dwutlenku siarki, w krajowym majonezie kwasu benzoesowego, a w koreczkach śledziowych - sacharyny - informuje Dziennik Łódzki.
Specjaliści z łódzkiego sanepidu alarmują, że dostępna na polskim rynku żywność jest faszerowana konserwantami szkodliwymi dla zdrowia. Następstwem spożywania zbyt dużej ilości konserwantów i substancji słodzących są: alergie, wymioty, a nawet nowotwory - czytamy w Dzienniku Łódzkim.
Źródło: Dziennik Łódzki
Wybrane wiadomości z medycyny
- Szybkie jedzenie - wolne myślenie
- Rak atakuje, psychika sprawia problemy, lekarze wyjeżdżają za granicę
- Czy jedno białko może spowolnić starzenie?
- Narkotesty i alkomaty w wielkopolskich szkołach
- Ptasia grypa dotrze do Polski - przestrzega lekarz weterynarii
- VI Międzynarodowe Zimowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym Szczyrk 2011
- Kraków: Paciorkowiec w szpitalu MSWiA