Na Ziemi jest 400 tysięcy gatunków jadalnych roślin


Na Ziemi jest 400 tysięcy gatunków jadalnych roślin: artykuł nr 482

2005-03-30 18:06:45 Botanika

Francuski botanik Francois Couplan spędził pół wieku podróżując po całym świecie w poszukiwaniu zaginionych sekretów kulinarnych, oczywiście koncentrując się na produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Naśladowanie zachodniego stylu życia, rozpowszechniające się na wszystkich kontynentach, powoduje ogromne i bezpowrotne straty - ginie wiedza o walorach i zastosowaniach wielu gatunków roślin. Do miejsc wyjątkowych, gdzie wciąż jeszcze w kuchni spotyka się wielką różnorodność roślin należy południowo-wschodnia Azja.

Couplan, który wydał już ponad 30 książek o jadalnych roślinach, ocenia że na świecie występuje ich aż 400 tysięcy. Wiele z nich o ogromnych, choć słabo znanych lub zapomnianych walorach kulinarnych.

>> Frenchman combs the globe for edible greens (IOL). >> www.lonicera.hg.pl

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z botaniki