Triklosan niebezpieczny podczas ciąży?: artykuł nr 48975
2010-11-08 12:07:54 Medycyna
Organiczny związek chemiczny, triklosan, uważany powszechnie za nieszkodliwy, znajduje się w setkach popularnych produktów. Zespół naukowców z University of Florida, pod przewodnictwem Margaret O. James, odkrył, że substancja ta utrudnia działanie enzymu związanego z metabolizmem estrogenu. Substancja chemiczna znajdująca się m.in. w antybakteryjnych mydłach, skarpetkach czy pastach do zębów.
W okresie ciąży enzym ten, pomaga w metabolizmie estrogenów i przenosi
je przez łożysko do rozwijającego się płodu, gdzie odgrywa kluczową
rolę w rozwoju mózgu i regulacji genów.
"Podejrzewamy, że ta substancja jest niebezpieczna w okresie ciąży.
Jeśli wystarczająca ilość triklosanu dostanie się do łożyska, to
zaburzy enzym. Wiemy na pewno, że stanowi to bardzo silny inhibitor.
Nie wiemy jednak jaka ilość substancji może powodować negatywne efekty"
- twierdzi James.
Łożysko służy rozwijającemu się dziecku głównie za zestaw przetrwania w
łonie matki. Prawie wszystko, co płód przyjmuje od matki, czyli żywność
i tlen, przychodzi do niego przez łożysko. Produkuje ono również ważne
hormony, takie jak progesteron i estrogen.
Estrogen z kolei wpływa na to, jaką ilość tlenu dziecko otrzyma od
matki. Tlen przedostaje się przez tętnicę maciczną matki. Bez
odpowiedniej ilości estrogenu tętnica ta może się skurczyć, powodując
zmniejszenie przepływu krwi. Estrogen jest również zaangażowany w
sygnalizowanie skurczów macicy podczas porodu.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów podczas ciąży polega na
zachowaniu równowagi, ponieważ zbyt duża ilość estrogenu może
spowodować przedwczesny poród.
"Triklosan stanowi substancję obecną w środowisku, której każdy posiada
nieznaczną ilość. Jeśli korzystasz z produktów zawierających triklosan,
będziesz miał prawdopodobnie więcej tej substancji. Niesie ona pewne
faktyczne korzyści, jednak korzystanie z niej nie jest pozbawione
ryzyka" - twierdzi Bruce Hammock z University of California-Davis.
Wyniki badania zostały opublikowane w "Environment International".