Razem dla zdrowia - Uniwersyteckie konsorcjum: artykuł nr 48990
2010-12-08 22:27:30 Medycyna
oncentracja potencjału badawczego w celu realizacji dużych projektów z obszaru biotechnologii, chemii analitycznej i technologii żywności, zwłaszcza wykorzystania technik separacyjnych w określeniu wpływu ksenobiotyków i substancji biologicznie aktywnych na zdrowie człowieka - to najważniejsze zadania nowego konsorcjum, powołanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Umowę o jego utworzeniu 10 grudnia podpiszą rektorzy obu szkół - prof.
Roman Kołacz (UP) oraz prof. Andrzej Radzimiński (UMK).
Jak informuje rzeczniczka wrocławskiej uczelni Małgorzata
Wanke-Jakubowska, współpraca w ramach konsorcjum będzie realizowana
poprzez pozyskiwanie i obsługę grantów międzynarodowych, wspólnych
grantów krajowych i grantów finansowanych z funduszy europejskich;
prowadzenie wspólnych projektów badawczych; wspólną organizację szkoleń
i konferencji naukowych; koordynację współpracy z innymi uczelniami i
partnerami zagranicznymi oraz wspólne działanie na rzecz rozwoju
naukowego pracowników obu instytucji.
Lider konsorcjum będzie powoływany każdorazowo, specjalnym aneksem do
umowy, dla realizacji prowadzonych prac lub projektów badawczych.
Wanke-Jakubowska przypomina, że powstanie konsorcjum jest naturalnym
następstwem współpracy między Katedrą Chemii Środowiska i Bioanalityki
UMK a Katedrą Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością
UP, która trwa już przeszło 10 lat.
W ramach tej współpracy są realizowane wspólne seminaria, wykłady i
konferencje, prowadzone wspólne badania i publikacje w zakresie badań
nad żywnością nowej generacji i suplementami diety. Oprócz tego prof.
Bogusław Buszewski z UMK, analityk w zakresie chemii żywności i
środowiska, jest konsultantem w koordynowanym przez UP projekcie
OVOCURA, a trzech wrocławskich absolwentów odbyło w Toruniu
specjalistyczne studia podyplomowe z zakresu analizy chromatograficznej.
Obecnie obie uczelnie przygotowują wspólny projekt dotyczący
nanocząstek w technologiach nutraceutyków nowej generacji. Pracujący
przy nim naukowcy z obu katedr są już gotowi do podjęcia badań
międzynarodowych i prowadzą w tej sprawie rozmowy.
Na uwagę - zdaniem rzeczniczki UP - zasługuje także wspólna realizacja
międzynarodowego programu CEEPUS, w ramach którego od wielu lat
prowadzona jest wymiana naukowa studentów, doktorantów i pracowników
wrocławskiej szkoły wyższej.
PAP - Nauka w Polsce, Katarzyna Czechowicz