Mutacja genetyczna zmieniła poczucie smaku pandy: artykuł nr 48999
2010-12-09 22:21:34 Zoologia
Zespół Janzhi Zhanga z University of Michigan wykrył w genomie pandy wielkiej nieaktywną wersję genu Tas1r1, umożliwiającego odczuwanie smaku "umami", charakterystycznego dla aminokwasów zawartych w mięsie.
Jak wynika z badań, gen przestał być aktywny około 4,2 miliona lat
temu. Sądząc z kopalnych szczątków, przodkowie dzisiejszej pandy
przerzucili się z mięsa na bambusy od 2 do 7 milionów lat temu.
Prawdopodobnie zmusiły ich do tego zmiany zachodzące w otoczeniu i
związany z tym brak mięsa. Gen mógł ulec dezaktywacji i pozbawione go
pandy nie były już zainteresowane mięsem nawet gdy znów stało się
dostępne.
Jednak niedoskonałość metod nie pozwala na razie stwierdzić, czy
najpierw doszło do przejścia pandy na wegetarianizm, a potem zmieniło
się jej poczucie smaku, czy też pierwsza pojawiła się smakowa mutacja.