Mutacja genetyczna zmieniła poczucie smaku pandy


Mutacja genetyczna zmieniła poczucie smaku pandy: artykuł nr 48999

2010-12-09 22:21:34 Zoologia

Zespół Janzhi Zhanga z University of Michigan wykrył w genomie pandy wielkiej nieaktywną wersję genu Tas1r1, umożliwiającego odczuwanie smaku "umami", charakterystycznego dla aminokwasów zawartych w mięsie.

Jak wynika z badań, gen przestał być aktywny około 4,2 miliona lat temu. Sądząc z kopalnych szczątków, przodkowie dzisiejszej pandy przerzucili się z mięsa na bambusy od 2 do 7 milionów lat temu. Prawdopodobnie zmusiły ich do tego zmiany zachodzące w otoczeniu i związany z tym brak mięsa. Gen mógł ulec dezaktywacji i pozbawione go pandy nie były już zainteresowane mięsem nawet gdy znów stało się dostępne.

Jednak niedoskonałość metod nie pozwala na razie stwierdzić, czy najpierw doszło do przejścia pandy na wegetarianizm, a potem zmieniło się jej poczucie smaku, czy też pierwsza pojawiła się smakowa mutacja.

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z zoologii