Mięso i mleko z klonów bezpieczne: artykuł nr 554
2005-04-15 15:41:15 Biotechnologia
Według japońskich i amerykańskich naukowców skład mleka i mięsa ze sklonowanego bydła praktycznie nie różni się niczym od zwierząt poczętych naturalnie. W zakrojonych na największą dotychczas skalę badaniach porównawczych, Xiangzhong Yang z University of Connecticut w Storrs, USA, wraz z współpracownikami przeanalizował ponad 100 cech charakteryzujących badane produkty spożywcze. Wyniki studiów jednak wydają się niewystarczające dla potencjalnych klientów.
"Wszystkie przebadane parametry klonów mieściły się w normie określającej
produkt jako bezpieczny dla spożycia - zarówno w przypadku wołowiny jak i
mleka", mówi Yang. "Nie znaleźliśmy znaczących różnic pomiędzy zwierzętami
sklonowanymi i kontrolnymi"
Cały artykuł w serwisie
Racjonalista
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- NTPP rozpoczął kolejny projekt dla biosektora
- Plan działań ukierunkowany na rozwój agrobiotechnologii i biotechnologii przemysłowej
- Spotkanie z prof. Johnem Martinem
- Druga fala wzrostu powierzchni upraw roślin transgenicznych
- Kot dla alergików
- Bezpieczna żywność ze sklonowanych zwierząt
- Pierwsza fizyczna mapa genomu Drosophila buzzatii