Analiza i technologiczne aspekty produkcji oleju rzepakowego: artykuł nr 5898
2008-09-24 08:53:17 Ciekawostki
80 osób z sześciu krajów weźmie udział w interdyscyplinarnej konferencji na temat oleju rzepakowego (25-28 września).
Konferencję pod nazwą 9th International Conference on Research and Technology "North European Olive Oil - Rapeseed Oil" organizuje Katedra Chemii Analitycznej i Spektroskopii Stosowanej Wydziału Chemii UMK.
Tematem wiodącym konferencji będzie analiza i technologiczne aspekty produkcji oleju rzepakowego ze szczególnym uwzględnieniem walorów prozdrowotnych tego wyrobu oraz żywności na jego bazie.
Udział w konferencji zgłosiło ponad 80 osób z kraju oraz USA, Kanady, Węgier, Danii i Litwy. W ramach konferencji zaprezentowane zostaną wykłady, komunikaty oraz postery. Obrady odbywać się będą w salach konferencyjnych Hotelu Uniwersyteckiego (ul. Szosa Chełmińska 83a). Otwarcie nastąpi 25 września o godz. 9.00.
Współorganizatorami konferencji są: Polskie Towarzystwo Chemiczne, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A. Bunge Company, a sponsorem odbywającego się w ramach konferencji koncertu Kwartetu Smyczkowego Toruńskiej Orkiestry Symfonicznej – gmina miasta Toruń.
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu